Pexels.com

U jednom trenutku ste opijeni snagom njegove ljubavi, a u drugom vas gura u ponor, bez emocija, topline, terajući vas da sumnjate u sebe, da se pitate da li ste napravili neki pogrešan korak, uradili nešto zbog čega vas odbacuje… Ovakav rolerkoster emocija vas stalno nagoni da sebi iznova i iznova postavljate jedno pitanje – da li vas partner zaista voli ili manipuliše vama?

U jednom momentu nalazite opravdanja za partnerovo ponašanje, da bi vam u drugom sve bilo jasno – zaglavili ste se u vezi sa manipulatorom. Jedan od razloga zašto ne uspevate lako da izađete iz ove veze (osim, naravno, ljubavi koju osećate), jeste zato što nikako niste “načisto” u vezi njegovih emocija.

Kako manipulatori osećaju ljubav?

Za mnoge manipulatore, ljubav nije autentičan osećaj bliskosti i brige za drugu osobu, već sredstvo za postizanje ciljeva, navodi se u studiji “Narcissism and romantic relationships: The differential impact of narcissistic admiration and rivalry” iz 2023. godine koja istražuje kako različite dimenzije narcizma utiču na dinamiku romantičnih veza.

Ljubav koriste kao alat za kontrolu i dominaciju nad partnerom, upotrebljavaju fraze koje zvuče kao izrazi dubokih osećanja, a ustvari su čista manipulacija. Vezu često vide kao način da zadovolje svoje potrebe za moći, statusom ili emocionalnom sigurnošću, umesto kao partnerstvo zasnovano na uzajamnom poštovanju i podršci.

Da li su sposobni da razviju emocije?

Da, svaka psihološka studija će vam potvrditi da manipulatori mogu da dožive emocije, ali na površan način. Njihova emocionalna dubina je ograničena, što rezultira nesposobnošću da se istinski povežu sa partnerom. Psihološke studije pokazuju da manipulatori, posebno oni s narcisoidnim ili antisocijalnim osobinama, imaju smanjenu empatiju. Oni mogu biti da budu vešti u prepoznavanju i reagovanju na emocije drugih kada im to koristi, ali im nedostaje stvarna saosećajnost.

Ponašanje manipulatora u vezi

Studije navode i neke fraze kojima manipulatori pribegavaju uz pomoć koji lako zavedu “žrtvu” i drže je u zamci. Koriste različite taktike kako bi održali kontrolu nad partnerom i situacijom, a neke od njih uključuju:

Gaslajting – manipulatori koriste gaslajting kako bi učinili da partner sumnja u sopstvenu percepciju stvarnosti. Pod gaslajtingom se podrazumeva poricanje događaja, iskrivljavanje istine ili stvaranje sumnje u partnerovoj svesti.

Idealizovanje i obezvređivanje – na početku veze manipulator idealizuje partnera, obasipajući ga pažnjom i ljubavlju. Međutim, nakon što postigne željeni nivo kontrole, on počinje da ga obezvređuje, kritikuje i omalovažava.

Oscilacije emocija – manipulatori često ispoljavaju oscilacije emocija koje se kreću od topline do hladnoće, od ljubavi do ravnodušnosti. Ove oscilacije stvaraju nesigurnost i zavisnost kod partnera.

Izolacija – manipulatori će često pokušati da izoluju partnera od prijatelja i porodice kako bi povećali svoju kontrolu. Izolacija smanjuje podršku koju partner dobija i povećava njegovu zavisnost od manipulatora.

Istraživanja pokazuju da manipulatori često poseduju osobine koje se povezuju s mračnom trijadom: narcizam, makijavelizam i psihopatija, navodi se u studiji “The Dark Triad of personality: Narcissism, Machiavellianism, and Psychopathy” iz 2002. godine. Ove osobine uključuju grandioznost, sklonost ka manipulaciji i nedostatak empatije.

Zaključak je da manipulatori koriste veze kao način da zadovolje svoje potrebe bez obzira na štetu koju nanose partnerima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here