Troje od petoro ljudi tvrdi da ne mogu započeti dan bez kafe. Da li ste vi među njima? Bilo da je ispijate sami uz knjigu, ili sa prijateljima u kafiću, sigurno niste znali neke od ovih zanimljivih činjenica o kafi. Pročitajte zanimljivosti o kafi u brojevima.

1,6 milijardi šoljica kafe ispiju žitelji naše planete svakog dana.

12 kilograma kafe po glavi godišnje popiju stanovnici Finske i po tome su svetski rekorderi. Statističari kažu da se kafa prosečno najmanje pije u Portoriku, a Italijani koje najčešće povezujemo s espresom tek su na dvanaestom mestu, posle Švajcaraca, Kanađana, Danaca, Austrijanaca…

1000 hemijskih jedinjenja sadržano je u kafi. Nisu sva istražena ali je izvesno da su neka korisna za zdravlje, a druga – opasna.

2-4 šoljice kafe dnevno umanjuju mogućnost da osoba koja redovno pije kafu počne da pati od potištenosti, pa čak i od depresije, pokazala su istraživanja sa Harvarda.

100 šoljica kafe je smrtonosna doza kofeina.

1674.godine, u “Peticiji žena protiv kafe” žene u Velikoj Britaniji su pokušale uvesti zabranu kafe svim muškarcima mlađim od 60 godina, tvrdeći da ih kafa pretvara u “beskorisne leševe” i da su počeli da “tračare više od žena”.

1/3 vode iz česme koja se koristi za piće i kuvanje u SAD-u potroši se na kuvanje kafe.

40% kafe na svetu se proizvodi u Kolumbiji i Brazilu.

1732. godine Johan Sebastijan Bah, čuveni kompozitor i ljubitelj kafe, počeo je da piše “Kantatu o kafi” (Kaffekantate) koja je prvi put izvedena u Lajpcigu

300 kafe-salona postojalo je u Londonu sredinom 17.veka

1908. godine Nemica Melita Benc osmislila je filter za kafu koji je napravila od hartije za pisanje

2 odsto brže, vozili su biciklisti koji su popili kafu uoči trke koja je bila deo ogleda naučnika s Univerziteta u Kvislendu.

5-10 šoljica kafe bez kofeina sadrži kofeina koliko jedna šoljica takozvane obične kafe sa kofeinom.

65 država na svietu uzgaja kafu,a sve se nalaze na području ekvatora.

500 milijardi i više, šoljica kafe se svake godine popoje u svetu, a više od pola se popije uz doručak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here