pixabay.com
Ilustracija

Čokolada je svima jedna od omiljenih poslastica, ali da li znate da postoji mogućnost da je pogrešno jedemo? Naučnici za hranu tvrde da ljubitelji čokolade prave dve velike greške koje bi vas mogle iznenaditi.

Prema anketi, čak 58 odsto odraslih je navelo čokoladu kao omiljeni desert. Oko 78 odsto njih priznalo je da je čokoladu stavilo u frižider, a istraživanje otkriva da to nije pravi način da se ona čuva. Naime, čokoladu je potrebno čuvati na 18 stepeni, što znači da treba da je stavite u vitrinu umesto u frižider.

Još jedna velika greška koju ljudi prave je žvakanje. Možda zvuči glupo, ali trebalo bi da pustite da se čokolada topi u ustima jer to omogućava kakao puteru da obloži usta i da se ukus raširi. Takođe, moglo bi da vas iznenadi da čokoladu treba da konzumirate ujutru, tačnije između 9 i 11 sati. To je zato što ukusi zahtevaju sveže nepce da biste pravilno uživali, a takođe vam daje dozu kofeina za početak dana.

„Čokolada je duboka i složena poslastica sa mnogo slojeva za istraživanje. Jedenje čokolade ranije tokom dana sa svežim nepcem takođe je otkriće koje može iznenaditi mnoge, ali čini čokoladu dobrim izborom za užinu koja će nam pomoći da nastavimo da radimo punom snagom pre ručka“, rekla je naučnica za hranu Natali Alibrandi.

Stručnjaci su takođe otkrili još nekoliko stvari koje možda niste znali o jedenju čokolade. Naime, tvrde da ga treba jesti u malim količinama da ne bi došlo do preterane stimulacije čula ukusa. Savetuju i da pokušate da kombinujete čokoladu sa nečim drugim. Možete, na primer, probati mlečnu ili belu čokoladu sa gorkom hranom, ili gorku čokoladu sa slanijom hranom, piše The Sun, a citira Večernji list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here