Među omiljenim igračkama dece širom sveta već 60 godina su barbike. Od tada su mnoge dame postal epoznate i veoma uticajne. Barbi je želela da ide u korak s vremenom te je oslučila da se tranformiše u neke od tih dama. 

Kompanija Mattel koja proizvodi lutke Barbie, sprovela je ispitivanje tržišta, pitajući  8000 majki da li bi svojoj deci kupile njihovu lutku. Skoro 90 procenata ispitanih žena odgovorile su da su poprilično skeptične kada je ova igračka u pitanju, jer brinu koju poruku lutke kakva je Barbie nose, i kakav uticaj mogu da imaju na današnje djevojčice.

Upravo zbog ovakvoh odgovora kompanija je odlučila da napravi čak 17 novih lutaka. Svaka jr inspirisana značajnim i uspešnim ženama iz različitih oblasti života, sporta, umjetnosti, prošlosti i sadašnjosti.

„Devojčice su igrajući se barbikama uvek mogle da budu šta god su želele, pa ovim putem želimo da ih podsetimo da i dalje mogu da ostvare sve svoje snove. Svaka „Inspiring women“ lutka dolazi sa informacijama o osobi koju predstavlja, i na koji način su njena dostignuća oblikovala svet u kojem danas živimo. Postavka se sastoji od istorijskih i žena heroja današnjice. Tu Su Amelija Erhart, prva žena koja je preletela Atlantik, Frida Kalo meksička slikarka i aktivistkinja, i mnoge druge“ – rekli su iz Mattela

Od poznatih dama tu su Elizabet Tejlor, Merlin Monro, Šer, Kejti Peri ali i Bijons.

I iako će možda biti onih koji će smatrati da se ženska prava fosiraju previše i da se navodi na to da obične barbike nisu dovoljno dobre, treba imati na umu da nova lica podstiču na različitost i originalnost.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime