pixabay
Njujork

Pronađite uljeza na ovoj listi svetskih gradova: Hongkong, Cirih, Singapur… i Ašhabad?

Prestonica Turkmenistana vam možda ne bi prvo pala na pamet kada razmišljate o destinacijama za one sa dubokim džepom, ali Ašhabad je sada drugi najskuplji grad na svetu za radnike iz inostranstva, prema novoj Merserovoj studiji troškova života.

Ašhabadov uspon od pet mesta na ovogodišnjoj listi pripisuje se tekućoj ekonomskoj krizi, nestašici hrane i posledičnoj hiperinflaciji.

Hongkong je takođe iskusio nevolje u vidu političkih nemira, ali je opet na vrhu liste, delom zahvaljujući tome što ima najskuplje tržište nekretnina na svetu.

U Njujorku najskuplja sredstva za čišćenje

Merserovi podaci prikupljeni su u martu, tako da ne odražavaju u potpunosti efekte krize izazvane pandemijom na cene uzimane u obzir prilikom reangiranja za 2020, ali kako su cene namirnica u Sjedinjenim Državama već uzletele, kao i drugde, pouzdano se može reći da su najskuplji gradovi sveta postali još skuplji.

Na troškove života stranaca utiču razni faktori, poput deviznog kursa, inflacije cena robe i usluga, kao i smeštaja, navodi Merser u studiji čiju sadržinu prenosi CNN.

Cilj studije je da pomogne vladama i međunarodnim kompanijama da odrede plate radnika u inostranstvu. Merserovo rangiranje 209 globalnih destinacija zasniva se na “korpi“ od 200 stavki koje utiču na cenu života za strance u nekom gradu.

Ove godine su se izdvojili troškovi povezani sa koronavirusom, i tu je Njujork postao najskuplji u kategoriji sredstava za higijenu, posebno sapuna i sprejova za dezinfekciju.

Lagos pretekao London

“Kovid 19 nas je podsetio na to da je slanje i zadržavanje radnika na međunarodnim zadacima ogromna odgovornost i težak zadatak”, kaže Ilija Bonić, predsednik i šef strategije Mersera.

Šest od 10 top-gradova su ove godine iz Azije, Singapur na petom i kineski Šangaj i Peking na sedmom, odnosno 10. mestu.

Švajcarska predvodi Evropu, sa tri grada u prvih 10: Cirih na četvrtom, i Bern i Ženeva na osmom i devetom mestu.

Lagos, u Nigeriji, koji se ustoličio kao poslovna prestonica Afrike, popeo se na 18. mesto na listi, jedno ispred Londona na 19.

Na drugom kraju liste, najjeftiniji gradovi su prestonica Tunisa, Tunis (209 mesto), Vindhok u Namibiji (208) i Taškent u Uzbekistanu (207).

Namibija je sa svojom modernom prestonicom, dobrim putevima i razumnim cenama rentiranja automobila bila jedan od nedavnih izbora CNN-a za putovanje kada je u pitanju neiskvarena priroda.

Evo i kompletne liste prvih 10 gradova:

1. Hongkong (Kina)

2. Ašhabad (Turkmenistan)

3. Tokio (Japan)

4. Cirih (Švajcarska)

5. Singapur

6. Njujork (SAD)

7. Šangaj (Kina)

8. Bern (Švajcarska)

9. Ženeva (Švajcarska)

10. Peking (Kina)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here