pixabay.com

Iako se čini da nekada ne kuvamo mnogo, impozantna je brojka koliko prosečno godina žena u toku svog života provede u kuhinji za šerpama.

Možda smo se divile svojim baka i majkama, ali svaku ženu dočeka ista sudbina – godine provedene u kuhinji pripremajući hranu za svoje najbliže i sebe.

Istraživači su sproveli opsežno istraživanje i utvrdili da žene provedu u proseku najmanje 2,5 godina života kuvajući i pripremajuči obroke. Brojka se doduše prepolovila u poslednjih 50 godina, ali muškarcima je još uvek lakše. Muškarac u proseku kuva tek 1,4 godine tokom svog celog života.

Istraživanje o navikama kuvanja pokazalo je kako 75 odsto porodičnih obroka pripremaju žene. Nakon posla, osam od deset žena provede sat ili više vremena u kuhinji kuvajući.

Ovo vreme se posebno udvostručuje vikendima. To znači skoro devet sati kuvanja nedeljno tokom životne dobi u periodu od 18 do 65 godina. Tokom šezdesetih godina prošlog veka prosečna žena provodila je čak 6 godina svog života kuvajući, međutim brojka se smanjila zahvaljujući razvoju kuhinjske tehnologije i gotove hrane.

– Kao osobi kojoj je profesija kuvanje, očekuje se da većinu svog života provedem u kuhinji. Ali 2,5 godina u kuhinji tokom životnog veka žene je ogromna količina vremena, posebno ako se u obzir uzme da većina i radi osam sati dnevno. Ne iznenađuje činjenica da muškarci provode manje vremena kuvajući, međutim, mislim da se broj onih koji kuvaju sve više povećava. Kuhinja više nije isključivo ženski domen – komentariše profesionalni kuvar Entoni Tompson, poznata televizijska zvezda.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime