Misterija “Mumije koja vrišti” ili “Vrištajuće mumije” je konačno rešena? Poznati skelet je možda telo obešenog princa koji je kovao zaveru protiv faraona.

Srećom, stvarni svet je to “pokrio”: nakon 140 godina ispitivanja, DNK dokazi konačno su otkrili identitet noćne more koja je poznata pod imenom “Vrištajuća mumija”.

Zvanično nazvan Nepoznati čovek E, leš koji je poznatiji pod nazivom “Vrištajuća mumija” prvi put je otkriven u mrtvačnici Deir El-Bahari 1886. godine i zadavao je muke arheolozima još od vremena kada je na zastrašujući način umro a onda i sahranjen.

Na osnovu tragova koji su mu pronađeni na vratu, čini se da je “Vrištajuća Mumija” obešena, što implicira da u to vreme nije baš bio popularan momak.

Činjenica da je “uživao” u mumifikaciji i sahrani uopšte je pomalo bizarno, ali stvari postaju još složenije. Iz nekog razloga, umesto da bude umotan u tradicionalnu krpu, bio je vezan u ovčju kožu, za koju arheolozi veruju da je znak da su ga smatrali “nečistim”. I kao da to nije dovoljno, “vrišteća mama” imala je ruke i noge vezane kožom. Jasno je da niko nije hteo da se ovaj momak zabavi u zagrobnom životu.

Prema profeosru sa Univerziteta u Njujorku: “Na ovu mumiju delovale su dve sile: jedna da ga se reši, a druga da pokuša da ga sačuva.”

Naučnici su možda našli razlog za neobičnu mumifikaciju “Vrištajuće mame”. DNK leša povezan je sa kraljem Ramzesom III, egipatskim faraonom koji je umro usled nezgode kada mu je presečeno grlo i deo noge. DNK dokazi otkrivaju da je Nepoznati čovek E u stvari bio sin Ramseza III, što može da objasni zašto je mumificiran uprkos tome što je očigledno naleteo na neke veoma moćne ljude.

Zapisi iz tog vremena govore da je na Ramzesa III možda izvršio atentat njegov sin, princ Pentavare, zajedno sa njegovom drugom suprugom, kraljicom Tie. Iako je u ovoj fazi nemoguće potvrdi način na koji je umro, DNK dokazi, pored načina sahrane, sugerišu da bi on mogao biti ubica princa Pentavarea.

Rečeno je da je drevna egipatska politika često bila neuredna. Te tako, nema garancije da “Vrištajuća mumija” u stvari nije brat Pentavarea, legitiman ili na neki drugi način. Trenutnu dokazi ne nalaze način da se dalje razjasni ova drevna misterija. Svakako, uspešno se naučnici i arheolozi približavaju istini zahvaljujući čudima savremene genetske nauke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here