Svi jedva čekaju odmor i brčkanje u moru, ali da li znamo išta o toj ogromnoj slanoj vodi? More je oduvek fasciniralo i privlačilo ljude. U narednom tekstu pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica o moru.

1.Kad bi sva mora na našoj planetu isparila, ostalo bi soli dovoljno za izgradnju ogromnog zida širokog kilometar i po, a visokog čak 282 kilometra.

2. Otac moderne hemije Antoine Laurent de Lavoisier je 1776. godine obelodanio prvu analizu morske vode. Prvi je ukazao na geohemijsku ulogu vode u glavnom sedimentacijskom kružnom toku. Ustanovio je da u jednom kilogramu mora ima 27 grama kuhinjske soli, tri grama magnezijuma i 35 grama raznih drugih soli.

3. Mrtvo more ima titulu najslanijeg mora na svijetu. U jednoj litri Mrtvog mora ima 260 grama soli dok u Sredozemnom moru ima 38 grama u litri. Osim što je najslanije more, Mrtvo more je i najniža tačka na Zemlji. Svake godine nivo Mrtvog mora pada za čak jedan metar! Zbog velike količine soli nije mogao da se razvije život osim nekih biljaka, pa je zato i dobilo naziv Mrtvo more.

4. Na dubini od 150 metara temperatura mora je stalna i iznosi tri stepena celzijusa.

5. Ribe koje žive ispod 800 metara u dubini mora nemaju oči.

6. Mora su međusobno povezana, što znači da brod koji isplovi iz bilo koje luke , ukoliko ima dovoljno goriva može da ode u bilo koje more sveta, i da pristane u svaku luku. Pošto su sva mora povezana, sva su ona na istoj visini. Kada bi bilo drugačije, onda bi se voda iz mora na većoj visini prelivala u druga koja su niža. Zato se kaže da je nadmorska visina mora jednaka nuli.

7. Žuto more je dobilo naziv zbog prašine koju izbacuju podvodni vulkani.

1 COMMENT

  1. Зашто је Дрина, српска жила куцавица, зелена знају сви. А зашто је Сава мутна? Зато што извире у Словенији и тече кроз Хрватску.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here