Vesti
Preuzela pošiljku u "Vestima": Vesna Petkov

Saznavši posredstvom našeg lista o teškoj sudbini 12-godišnjeg Sergeja Petkova iz Beograda, obolelog od spine bifide i Arnold Chiari sindroma, kao i nevoljama njegove porodice da mu obezbede sve što je neophodno za normalno funkcionisanje, humanista i veliki dobrotvor čija dobra dela beležimo skoro od postanka “Vesti”, Ilija – Miki Vujović iz Pariza, poželeo je da ga obraduje.

Ne časeći časa, pripremio je pun paket darova (slatkiše, slaniše, preko 200 gazi, 100 hirurških rukavica za previjanje, tečnost za rane i dezinfekciju) za Sergeja i prosledio po auto-prevozniku Fudeks do našeg beogradskog Dopisništva.

Steglo se srce

– Kada sam pročitao sa čime se sve mali Sergej suočava, srce mi se steglo. Morao sam da ga bar malo obradujem. Zahvaljujem se Radi Aleksić koja je šef ispostave agencije Fudeks i uvek pomaže da pošiljka stigne na zadato mesto u otadžbinu. Nadam se da će za pomoć Sergeju odazvati i drugi humani zemljaci širom sveta, kao i za svu drugu decu kojoj je pomoć potrebna. Nažalost, mnogo je njih kojima treba pružiti pomoć, a posebno sada u situaciji epidemije korona virusa gde ljudi ostaju bez posla, pa čak i u bogatim zemljama. Sve više se i tu primećuje kriza, jad i beda. Znamo da radite težak posao, ali srećni smo što imamo Humanitarni most preko koga možemo pomoći ljudima kada su u nevolji. Šaljem veliki pozdrav porodici Petkov i želim sve najlepše – poručio je Miki Vujović iz Pariza.

Okusio čokoladu nakon dugo vremena

Ubrzo je u “Vesti” po pošiljku došla Sergejeva mama Vesna i odnela je kući Sergeju kako bi ga obradovala u ime dobrotvora iz Pariza.

– Mnogo se zahvalite tom divnom čoveku na empatiji, razumevanju i podršci. Gaze će nam mnogo značiti, ali kao što možete da pretpostavite, dečaci su se najviše obradovali slatkišima. Sergej je posebno srećan zbog Kinder jaja, jer dok je mogao da se hrani na usta, veoma ih je voleo. On je inače, vrlo disciplinovan i nikada ne traži da jede na usta, svestan da to nije dobro to zbog njegovog zdravstvenog stanja. Ipak, sada sam mu dozvolila da bar nakratko oseti ukus poklona koje je dobio. Hvala mnogo što mislite na nas – reči su zahvalnosti majke Vesne.

Borba sa “vetrenjačama”

Činjenica je, ipak i ta, da je Petkovima nedostatak novca za sve što je Sergeju neophodno u ovom teškom vremenu, konstantna prepreka sa kojom se bore.

– Sergejevo stanje zahteva mnogo troškova, a mi kao prosečna porodica to sebi ne možemo da priuštimo. Za terapije, logopeda, fizioterapeuta, komprese za lečenje dekubitisa (za terapiju od 10 dana potrebno je izdvojiti skoro 5.000 dinara) treba zaista mnogo novca. Logoped i fizijatar dolaze dva puta nedeljno, jer za više nemamo novca. Svakako bi trebalo pojačati sve te terapije, ali jednostavno nema se od čega. Da nam nije dobrih ljudi, kako čitalaca “Vesti”, tako i sugrađana, ne bismo mogli bilo šta od toga da mu priuštimo – iskreno će majka Vesna.

Njen hrabri sin Sergej je, podsećanja radi, rođen s oštećenjem na kičmenom stubu, tzv. spinom bifidom. Pored toga, ima hidrocefalus, zbog čega mu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini postavljena je nova dijagnoza, sindrom Arnold Chiari, zbog čega je postojala pretnja da dođe do uklještenja mozga i morala je da se uradi operacija. Iako je intervencija trebalo da pomogne, njegovo stanje je još gore i teže. Dečak ne diše samostalno, pa bez boce kiseonika ne može nigde.

– Sergej je generalno dobro. Pravi je borac i sve pobeđuje osmehom. Za pojedine propratne zdravstvene tegobe jedino rešenje je operacija, ali u ovom stanju niko neće da ga operiše. Zato se moramo truditi da ostane u što boljem stanju, da mu imunitet bude jak, jer za njega i obična prehlada može biti kobna – kaže Vesna.

Njen suprug radi, ali ona već dugo ne uspeva da pronađe posao, što je muči. Najveću podršku pored mame i tate, Sergeju pruža mlađi brat Aljoša koji ima osam godina. Kako Vesna kaže, srce joj je na mestu kad vidi pravu bratsku ljubav između njih dvojice.

Sve teže bez lifta

Velike probleme porodica Petkov ima i zbog nedostatka lifta.

– Pored svega navedenog, veliki problem nam predstavlja što smo u zgradi bez lifta na poslednjem spratu, i ako ne budemo našli nekog sponzora da nam donira spoljašnji lift, uskoro neću imati snage da ga nosim gore – dole. A ubija nas to što neće moći da izlazi, jer mu to mnogo znači – iskreno će Sergejeva mama Vesna.

Ne odustaje

Teška sudbina: Sergej Petkov

Iako Sergej ne može da trči u parku sa svojim vršnjacima, energije i harizme mu ne nedostaje. Za to je najzaslužnija mama Vesna koja ga tretira kao da nema nikakvih zdravstvenih problema.

– Iako postoje ograničenja koja ga sprečavaju da živi potpuno normalno, on je mentalno očuvan, druželjubiv je i trudi se da savlada sve prepreke koje su pred njim, što i nama roditeljima daje poseban motiv da se borimo za njega – priča Vesna.

Daje sve od sebe

– Kao što sam već pomenula, bio je veoma vredan tokom prošle školske godine, ali i početkom ove. Zaista je dosta napredovao. Veoma je svestan svojih problema i trudi se da savlada gradivo. Peti je razred i daje sve od sebe da postigne najviše što može. Osmeh mu, uprkos svemu, ne silazi s lica zbog čega smo veoma ponosni na njega – ispričala je mama Vesna.

Kontakt za pomoć

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu, putem broja telefona: +381 65 317 62 36 ili izvršiti direktnu uplatu na žiro-račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72, adresa je: ul. Milana Delića 39, Beograd. Devizni račun je IBAN: RS3533004302019309574, SWIFT: MEBARS22. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Redakciju “Vesti”.