Lična arhiva

Poslednje četiri nedelje srpska crkva Sveti Sava iz Grinzboroa vodila je akciju prikupljanja novčanih donacija za pomoć bolesnom dvoipogodišnjem Marku Magiću iz Melburna.

Prošlog petka pozvali su sve ljude plemenitog srca da dođu u crkvenu salu, kako bi tokom probe folklorne grupe “Avala” imali još jednu priliku da prilože svoju pomoć, pa je tako tokom večeri sakupljeno gotovo 9.000 dolara! Sakupljenja pomoć trebalo je da se lično uruču Andriji Magiću, ocu malog Marka, ali je on u poslednji trenutak izostao sa humanitarne večeri jer su Marka morali da odvedu u bolnicu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Danijela Subotić prilaže za Marka

Sakupljen prilog je u ime porodice preuzela je Adila Mastilović. Uz novčani prilog od 8.836 dolara, upravni odbor i parohijani srpske crkve sa sveštenikom Vladislavom Šipovcem uputili su Markovim roditeljima i pismo podrške, reči ohrabrenja u teškim trenucima u kojima se nalazi njihova mlada porodica. Takođe su im ponudili neophodnu bratsku pomoć kako bi se njihov mališan što pre izlečio.

– U ime crkvene opštine doneta je odluka da se izdvoji prilog u iznosu od 5.000 dolara kako bi se pomoglo porodici Magić. Oni žive u blizini naše crkve, nažalost zbog neodložnih pregleda u bolnici Markov otac i njegova braća nisu mogli da dođu večeras. Oni su nam se zbog toga izvinili, ali smo im odgovorili da nema potrebe za tim jer oni, kao porodica, već nose mnogo tereta. Solidarišemo se s njima večeras, neka znaju da i drugi misle o njima u ovim teškim trenucima – rekao je sveštenik Vladislav Šipovac.

Samojko Mirković i Adela Mastilović

Dirljiva priča o neustrašivom Marku, koji se borbi protiv opakog neuroblastoma, dirnula je srca dorbih ljudi širom Australije, ali posebno u parhohiji Sveti Sava jer su Magići njihovi parohijani, a njihova tri sina tamo i krštena. – Kako smo najavili u našem parohijskom listu “Svetosavnik” i međusobno, apelovali smo na sve koji žele da to urade preko internet stranice https://www.gofundme.com/markosmile. Kao sveštenik pozivam sve ljude dobre volje da pomognemo malom Marku u ovim teškim trenucima. Ne dao Bog ikome da ovaj krst mora da nosi. Magići to uspevaju hrabro, a mi smo tu da ih podržimo.

U plemenitoj akciji koja se vodila u petak učestvovali su svi crkveni odbori, svi zajedno su se istinsko trudili da se što više novca prikupi za bolesnog dečaka. Osim priloga crkvene opštine, tokom večeri posetioci su priložili 3.136 dolara, a od prodaje večere, koje je pripremala crkvena uprava, prikupljeno je još 700 dolara. Na kraju večeri veliki trud svih je bio više nego za pohvalu i predsednik crkvene opštine Samojko Mirković je Adeli  Mastilović predao sredstva koje je ona još u subotu odnela Andriji i Jeleni Magić.

Vredne ruke spremile su ručak za goste

Predsednik crkvene opštine Sveti Sava ponudio je porodici Magić da im se bez ikavih ustručavanja jave za svaki vid pomoći, a oni će biti, kao i prošlog petka, tu da im pomognu.

– Naša srpska zajednica u Grinzborou važi za jednu od vodećih u Viktoriji. Uvek smo neki predvodnici. Kada je u pitanju zdravlje deteta, humanitarna pomoć, oko toga ovde nije bilo nikakve dileme i svi smo jednoglasno odlučili da pomognemo. U ime svih naših parohijana želimo da nam Marko što pre ozdravi. Želimo da nastavi bezbrižno detinjstvo koje je opaka bolest na trenutak prekinula. Tu smo uz Magiće, želimo im sve najbolje. Ne dajte se, sa vama smo – poručio je u ime crkve Sveti Sava gospodin Samojko Mirković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here