Z. Mirković
Mališani kraj ikone

KUD Kolo iz Mariaencersdorfa obeležilo je svoju šestu godišnjicu i klupsku slavu Svetog Vasilija Velikog uz bogat umetnički program tokom kojeg se društvo predstavilo publici.

Inače ovo je bio prvi put da je ovo društvo proslavilo klupsku slavu.

Po blagoslovu episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, rezanje slavskog kolača je obavio protojerej Jovan Alimpić, paroh hrama Vaskrsenja Hristovog iz Beča, koji je preneo pozdrave i blagoslov vladike okupljenom narodu.

Bilo je lepo videti dečicu u narodnoj nošnji kako zajednički okreću slavski kolač, i čuti ih kako pevaju crkvene pesme, istakao je sveštenik Jovan.

On je pozdravio predsednika KUD-a Gorana Lukića, poželevši mu da zajedno sa saradnicima ima mnogo uspeha u novoj godini.

Najmlađi u narodnim nošnjama

Uprava KUD-a Kolo posebno se zahvalila SPC na podršci društvu.

Nakon verskog obreda publika je imala prilike da uživa u svečanom programu i izvođenju narodnih igara iz cele Srbije.

Članovi folklorne sekcije KUD-a Kolo zdravicom su otvorili program, u kojem je nastupala i pevačka grupa društva, pod dirigentskom palicom Krune Simović.

Ovo je bio prvi put da se pevačka grupa predstavila publici.

U programu su učestvovala sva četiri ansambla KUD-a Kolo, uz goste iz KUD-a Jedinstvo iz Beča, KUD-a Mladost iz Leobersdorfa, KUD-a Zavičaj iz Tulna i KUD-a Dukat iz Trajskirhena.

Čuvari tradicije: KUD Kolo

Domaćini su izveli tri nove koreografije koje su uvežbali u proteklom periodu: “Igre iz Šumadije i Pomoravlja”, “Igre iz Vojvodine” i ‘Bosilegradsko Krajište”.

Na proslavi šeste godine postojanja, posle kulturno-umetničkog programa prisutne je zabavljao orkestar Zmajevi iz Solenaua.

Umetnički rukovodilac KUD-a Kolo Ana Brnaković kaže da je svečanost povodom godišnjice i slave kluba bilo posebno, kako po dobijenom blagoslovu vladike, tako i mogućnosti da se predstave nove koreografije i nova sekcija – pevačko društvo.

Otvoreni za nove članove

Inače KUD Kolo, ističe Ana Branković, otvoreno je za prijem novih članova, i radi na pripremi za predstojeće nastupe, odnosno gostovanja kod drugih društava, a tako i gostovanja van Austrije.