Privatna arhiva
Đacka priredba pod budnom paznjom direktorke Nade Maricic (levo) i nastavnice Ljiljane Puskar

Učenici i nastavnici Srpske etničke škole “Vuk Stefanović Karadžić” u melburnškom predgrađu Kizboro, imali su priliku da na svečani način, odmah nakon upisa u novu školsku godinu, zajedno sa roditeljima đaka proslave i slavu Svetog Savu.

Nedeljnu službu u crkvi Svetog Arhiđakona Stefana služili su otac Aleksandar Savić, otac Dejan Milošević i protođakon Miodrag Tomić. Školarci su prisustvovali sečenju slavskog kolača, a domaćini slave, porodica Simić, na tradicionalan način su preneli organizaciju slave za sledeću godinu porodici Maričić.

Čestitajući deci i nastavnicima, otac Aleksandar Savić je rekao da je čuvanje srpskog jezika i kulture upravo način da se ne odrodimo.

Podsećajući prisutne na značaj Svetog Save za jezik, crkvu i srpsku državnost, otac Aleksandar je pozvao decu i odrasle da se ugledaju na primer prvog srpskog prosvetitelja u želji za sticanjem novih znanja, u rodoljublju i ljubavi prema svom narodu.

– Znanje svakog jezika ljude obogaćuje, a znanje srpskog jezika našoj deci će dati osećaj pripadnosti svom narodu i otadžbini, iako smo ovako daleko – naglasio je otac Aleksandar i pozvao roditelje da učine napor i da sa decom kod kuće govore i neguju srpski jezik i kulturu.

Srpska etnička škola “Vuk Stefanović Karadžić”, prema rečima direktorke Nade Miljanić, ove godine je bila izuzetno prijatno iznenađena odzivom roditelja koji su zainteresovani da upišu decu da uče srpski jezik.

Domaćini slave porodica Simić (desno) predali su slavu narednim domacinima Maricicima

– U toku upisa i prvog dana škole telefon je non-stop zvonio i roditelji su se raspitivali kad i kako mogu da upišu svoju decu u školu. Pored dece koja su već pohađala našu školu, danas imamo i decu koja su se po prvi put upisala – srećno je komentarisala direktorka Nada, koja je ujedno proslavila i 20 godina rada u školi.

Na kraju su mališani zajedno sa učiteljicama uveličali skup sjajnom priredbom. Njih 18 je tokom raspusta vežbalo kod kuće recitacije koje su sami odabrali.

Bilo je dirljivo za roditelje, ali i za sve prisutne, da vide predškolce koji po prvi put stupaju na binu i izgovaraju pesmice i molitve na srpskom jeziku.

Stariji đaci su izuzetno ozbiljno shvatili svoj zadatak i sa toliko energije i živosti preneli publici reči pesama koje su naučili sami, da su dobili ogromnu podršku prisutnih.
Aplauze su pobrali i mali dueti: drugarice, sestre, brat i sestra.

Učenici Srpske etničke škole “Vuk Stefanović Karadžić” su na priredbi zasijali u punom sjaju i još jednom uverili svoje učiteljice, ali i roditelje, da su dorasli zadacima koji ih tek očekuju u novoj školskoj godini.

Otac Aleksandar tokom besede djacima

Na ponos roditelja i škole

Školska slava je za sve školarce prilika da pokažu koliko su naučili o Svetom Savi i šta su mu pripremili u čast. Teško je bilo izdvojiti bilo čiji nastup, jer su učenici, i zajedno, i pojedinačno bili za svaku pohvalu.

A, nastupili su: Olivera, Anastasija, Luka i Natalija, Marko, Anđelka, Andrea i Mija, Anastasija, Luka i Natalija, Marko, Anđela, Andrea i Mija, Tara, Zaharije, Joakim, Jelena, Danko, Stefan, Andrej, Teodor, Filip, Stevan, Nikola, Jovan, Simeon.

Nastavnice i direktorka skole Vuk Stefanovic Karadzic

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here