R. Patković
Otežan prilaz zbog radova: Mirjana i Bojan Bardak ispred restorana

Bojan i Mirjana Bardak su pre četiri godine počeli pečalbarski život u Ahenu i Esenu. Do ovog leta Bojan je radio u građevini, a onda je sa suprugom rešio da se oprobaju u poslu kojim su se više godina bavili u Budvi, gastronomiji. Posle prolećnog udara korone i normalizacije života početkom leta počeli su da biraju restoran i odabrali su Steakhaus Hubbert u Bohumu.

– U pitanju je prestižni objekat sa dugogodišnjom tradicijom. Nismo se puno dvoumili i ovaj prelepi restoran smo preuzeli 1. avgusta ove godine, a posle sređivanja počeli smo da radimo 1. septembra. Krenulo je vrlo lepo, ali je trajalo kratko nego do kraja oktobra. Tada je ponovo usledio udar korone i iz dobro poznatih mera predostrožnosti, svi gastronomski objekti su prestali da rade uobičajeno. Dozvoljeno nam je da dostavljamo hranu na kućne adrese, a oni koji poruče imaju i mogućnost da porudžbinu sami preuzmu. Nastavili smo onako kako moramo, zarada je vrlo skromna. Sa ovakvim uslovima rada biće veoma teško da preživimo – kaže Bojan.

Mirjana dodaje da im se loše piše ukoliko ova situacija potraje.

– Vlasnik objekta je nagovestio spremnost sa svoje strane da nas podrži smanjenim troškovima iznajmljivanja lokala. Priča se da i grad razmatra mogućnost kako da nam svima pomogne, što nam daje nadu i optimizam – kaže Mirjana.

Bojan ističe da trenutno imaju šest zaposlenih radnika i da nastoje sve da ih zadrže.

– Naš kuhinjski personal spada u red majstora svog zanata i samo da se korone rešimo sve bi bilo bolje.

Na pitanje koliko bi vremena bilo potrebno da njihov restoran krene punom snagom kao u vreme pre korone Bojan odgovara možda i do godinu dana.

– Ljudi su u strahu. Na početku, posebno nedeljom, svi stolovi su bili zauzeti. Pred zabranu rada nedeljom je bilo maksimalno 10 gostiju. Iako smo relativno kratko radili imamo kontakt sa gostima.Posebno nas raduje saznanje da niko od njih nije oboleo od korone.

Bojan kaže da ima razumevanja za strogoću uvedenih mera, ali mu nije jasno kako su u prodavnicama tekstila i robnim kućama u kabinama i hodnicima čovek jedan do drugoga sa skoro telesnim kontaktom, a restorani ne mogu da rade ni smanjenim kapacitetom.

Kanali dodatna muka

Bojana i Marijanu pored korone prati još jedan maler. Ispred lokala su u toku radovi na kanalizaciji. Ulica je raskopana, pa niko ne zna čemu će pre doći kraj koroni ili građevinskim radovima. Bojan ipak kaže da bi najbolje bilo da nestane korona, a kanale će, ako treba, i sam zatrpati.

Jasni propisi

Marijana navodi da su administrativne i poreske formalnosti u Budvi bile jednostavnije, a da u Nemačkoj ima znatno više zahteva.

– Ipak, ako razmislimo dublje, nije to ni loše. Ovde su propisi jasni, treba ih poštovati i nikada nećete imati problema – ističe Marijana na kraju razgovora za “Vesti”.