Đ. Janković
Koncentracija: Tišinu je narušavalo samo praćakanje riba

Na Branjevu, pored desne obale Drine, 19. put je održana manifestacija za sportske ribolovce Dani Drine, takmičenje u pecanju na plovak za sportske ribolovce, kao i 17. Čorbijada, nadmetanje u spremanju riblje čorbe. Dan je bio kao naručen, ni vrućine, ni kiše, miran, sa taman dovoljno toplote da se druži pored reke, na jednom od njenih najlepših delova.

Na takmičarskoj stazi duž obale poređali se ribolovci. Sede, zabacuju udice, strpljivo čekaju da se plovak zatrese, što je siguran znak da je riba zagrizla mamac i zakačila se. Neki poduže čekaju, a neki vade ribu kao da im je neko pod vodom kači na udicu, svaki zabačaj ulov. Ovoga puta na megdan je izašlo devet tročlanih ekipa, a došle su iz Žepča, Bratunca i Živinica, sa leve, i iz Sremske Mitrovice, Bajine Bašte, Malog Zvornika, Gibarca kod Šida i Loznice, sa desne strane reke.

Jedni rade, drugi nadgledaju

– Vreme je idealno za održavanje ovakve manifestacije na koju je došlo nešto manje ekipa nego obično. Razlog je održavanje Svetskog prvenstva u ribolovu kod Osijeka u Hrvatskoj pa su naši redovni gosti iz te zemlje, kao i Federacije BiH i Republike Srpske, tamo zabacili udice. Ovde imamo nekih tridesetak takmičara u seniorskoj konkurenciji, a tu je i devet pionira koji pecaju na posebnom delu staze. Mesna zajednica Podrinje iz Lozničkog Polja organizator je Čorbijade, biće ocenjivani ukus, miris, boja, a pred žirijem će se tanjiri sa čorbama naći pod šiframa tako da niko neće znati ko je koju pripremio. Za najuspešnije učesnike oba današnja nadmetanja pripremljene su prigodne nagrade, ali svi ističu da im je najvažnije druženje – rekao je Zoran Opačić, predsednik Skupštine Gradske organizacije sportskih ribolovaca Drina Loznica.

To udruženje je organizator Dana Drine, manifestacije koja će naredne godine obeležiti jubilej, 20. druženje na Branjevu.

Organizator: Zoran Opačić

Ribolovci su pecali u tišini koju bi samo povremeno narušilo praćakanje ribe, a nedaleko od njih bio je potpuno drugačiji ambijent. Sa zvučnika se čula muzika, krčkale su se čorbe, miris se širio obalom, pa možda i prelazio na drugu stranu Drine.

Nikola Glišić (desno) sa komšijom iz ekipe Prijatelji

Neko je za kuvanje koristio drva, neko plin iz boca, kuvari su povremeno probali ukus čorbi da procene kakvo im je “prolazno vreme”. Ovoga puta se prve nedelje u septembru na Branjevu oko kotlića okupilo sedam ekipa iz lozničkog kraja koje su ozbiljno pristupile poslu. Kod jednog kotlića pored starijih i tri dečaka, braća Lazar i Ivan koje njihov otac Nikola Glišić, kao i njihovog drugara Nikolu, uvodi u tajne kuvanja dobre riblje čorbe. To je podmladak ekipe Drinska divizija koja do sada nije imala nekog uspeha, ali će, kažu, uz nove snage to promeniti. Nisu mnogo pričljivi, ali zato jeste njihov komšija iz ekipe Prijatelji koji samo reče da se zove Ratko.

Skoro pa zlatna ribica

– Ovde smo redovni učesnici, imali smo i uspeha, osvajali medalje pa računamo da će tako biti i sada. Dešavalo se da ostanemo bez njih, ali sve u svemu smo zadovoljni jer je nama najvažnije ovo druženje. Ukoliko žiri prepozna kvalitet naše čorbe koji je neosporan, odlično, ako ne, nikom ništa, biće bolje drugi put – kazao je Ratko, pa se bacio da “doteruje” čorbu koja je bila “pri kraju kuvanja”.

Samo posmatrači: Hasan (levo) sa kolegama iz ekipe

Ove godine priča i meze

Redovni učesnik Čorbijade je ekipa SRD Drina iz Janje. Hasan Ibrišimović kaže da se dolazak na Branjevo ne propušta, ali su ovoga puta u drugačijim ulogama.

– Došli smo, naravno, ali ovoga puta samo da se družimo, vidimo sa starim prijateljima, ali ne i da se takmičimo. Sedimo, pričamo, malo meznemo i baš nam je lepo. Mnogo je opuštenije ovako nego kada se nadmećemo u spremanju ribljih čorbi, ali dogodine dolazimo da opet ukrstimo kutlače – kazao je on.

Pobednici

Kada je u obe kategorije završen takmičarski deo čekali su se rezultati. Merenja su odlučila da je u pecanju najuspešnija bila ekipa OOSR Drinsko jezero Mali Zvornik, drugo mesto pripalo je lozničkoj ekipi OOSR Drina, a treće SRD Kečiga iz Sremske Mitrovice čiji je član Radoslav Vuković sa ulovom od 5.040 grama proglašen za pobednika staze.

Najbolje čorbe spremili su Lozničani, ekipe Veseli kotlić, koja je bila prva ispred drugoplasirane Drinske divizija, dok je treća Ekipa iz baze, iz Lipničkog Šora.

Dogodine jubilej

Ovogodišnji Dani Drine su završeni, takmičara jeste bilo manje, ali je poseta onih koji vole Drinu i ovakva druženja bila dobra. Sada organizatoru ostaje da se što bolje pripremi za narednu godinu kada će biti održani 20. Dani Drine na Branjevu, mestu koje pleni lepotom i mirnoćom moćne Drine koja ovde dobije smaragdnozelenu boju i teče kao da nikuda ne žuri.