Da se što pre usele u topli dom

K. Nedeljković
0
D. N. Petrović

Kada je naša verna čitateljka iz Holandije, Dragica Dada Bošnjak iz Nijmegena, pročitala na strani Humanitarnog mosta priču o porodici Bandović iz sela Gradac na Pešteru, njihovoj sirotinji i muci da sviju topli dom, ali i da srednjeg sina Radišu izleče, nije časila časa da im uputi svoju pomoć.

Učinila je to poslavši posredstvom naše Redakcije u Bad Filbelu, novčani dar u vrednosti od 180 evra uz toplo pismo u kome između ostalog piše:

“Nadam se da će mali Radiša uz pomoć ovog dara otići na preko potrebne terapije i vežbe u Beograd, ali i da će postati srećno dete, koga čeka svetla budućnost.”

Već sutradan pošto je stigla donacija iz Holandije, sa drugog kraja sveta stigla je nova, od čak 1.000 dolara koje je za Bandoviće izdvojila anonimna dobrotvorka iz Australije. Time je poželela da se priključi brojnim dobročiniteljima koji su im pripomogli da izgrade novi dom, a sada i da nastave sa unutrašnjim radovima, preko potrebnim da bi se porodica uselila pre zime. U kratkoj poruci poželela je Bandovićima mnogo sreće i zdravlja.

Podsećanja radi, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz celog sveta i nekoliko dobrotvora iz Sjenice, krajem prošlog leta, porodica Bandović je ukrovila novu kuću. Uspeli su tada da postave i PVC stolariju i oluke, ali za nastavak radova nisu imali novca. U međuvremenu stigla je zima, surova pešterska, koju su, kao i mnogo ranijih, morali da provedu u trošnom kućerku, zemljanog poda u kome su se njih šestoro smrzavali.

Deo novca koji im je stigao ovog proleća potrošili su na vraćanje prošlogodišnjih dugova stovarištima i majstorima, a ostatak im je dobrodošao za rešavanje vodosnabdevanja (dovođenje i uvođenje vode), plaćanje priključka i potrebnih dozvola i nabavku grubog elektromaterijala. Novopristigle donacije iz Holandije i Australije, koje će im naši reporteri uručiti narednih dana, takođe će im u velikoj meri pomoći da pored uvođenja vode, omalterišu i započnu kupatilo, o kome godinama maštaju. Baš kao i Slobodan, verujemo u onu narodnu da “kad se kuća gradi i Bog pomaže” i nadamo da će se još dobrih ljudi, poput Dragice Bošnjak i anonimne donatorke odazvati i pomoći Bandovićima da bi se uselili do jeseni.

Sve nade položili u dobre ljude

Uslovi u kojima sada žive Bandovići su užasni, posebno za najmlađe, Stefana, Radišu i Petra koji nemaju gde da se poigraju, pišu domaći zadatak ili okupaju osim u limenom koritu, a posebno proteklih dana kada je nakon velikih padavina, voda bukvalno stigla do ispod kreveta. Zato su sve svoje nade usmerili ka dobrim ljudima, jer sami ne mogu da završe započete radove, budući da Slobodan nema stalno zaposlenje i da radi gde šta stigne, ne bi li njegova porodica imala za najosnovnije, kao i Radišino lečenje.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.