Da se žene nisu potukle u avionu oni bi i dalje muzli parlament

0

Glasali u Sejmu dok je blagajna isplaćivala troškove i dnevnice u Parizu
 

Posle nedavnog skandala sa trojicom poslanika opozicionih konzervativaca koji su izbačeni iz stranke, kada se slučajno saznalo da su na zasedanje Evropskog parlamenta leteli avionom za 200 evra a Sejm im je isplatio nekoliko hiljada evra, kao da su išli automobilom i noćili u hotelu, predsednik Sejma Radoslav Šikorski naredio je dubinsku kontrolu i Sejm je sada objavio pregled svih isplata za putovanja poslanika.

 

Jedan od te trojice poslanika, Marijuš Kaminjski, prema isplaćenim putnim troškovima za prevoz automobilom u visini od skoro 600 evra i dnevnicama od 21. do 28. juna, boravio je u Parizu na zasedanju Parlamentarne skupštine SE, ali istovremeno je učestvovao u svih 59 glasanja koja su se u tom periodu odvijala u Sejmu u Varšavi.

 

Njegov partijski kolega, Adam Hofman, takođe iz madridske trojke, prošle godine uzeo je novac za službeno putovanje u London za učešće u višednevnom radu odobora SE, ali se tih dana magično pojavio u studiju varšavskog radija RMF FM kao gost programa.

 

Iz pregleda koji je sada objavio Sejm vidi se da su putovanja poslanika u okviru međunarodne saradnje koštala poreskog obveznika u ovom sazivu, od 2011. godine, 2,1 miliona evra, a neki poslanici su od njih napravili koku koja nosi zlatna jaja.

 

Posle najnovije afere, za koju se ne bi ni znalo, da njihove supruge tokom leta u Madridu nisu pripite izazvale skandal, sukobile se sa stjuardesom, a kapetan niskobudžetne aviokompanije zapretio da će prinudno sleteti, što je objavio jedan poljski tabloid, Šikorski je najavio izmenu pravila i kraj poslaničkog turizma na račun poreskih obveznika.

 

Sejm se sprema da uvede limit za korišćenje automobila za prevoz, na maksimalnu udaljenost 1.300 kilometara, a razmatra se mogućnost da automobile poslanika opreme satelitskom navigacijom kako bi u svakom trenutku znali gde se nalazi poslanik. Takođe, ubuduće će ako žele novac za gorivo, poslanici morati da predaju račun sa benzinske pumpe, što do sada nisu činili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here