Tanjug
Stefan Surlić

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić istakao je da ozbiljne reakcije Zapada povodom potpisivanja sporazuma ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije ne iznenađuju, jer Zapad Rusiju doživljava kao neprijateljsku zemlju.

– Da smo potpisali i blanko papire, reakcija bi bila ista – kazao je Surlić.

Napomenuo je da je to bio sastanak dvojice ministara spoljnih poslova, Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova, a da je sporazum mogao biti potpisan i na nižem nivou. Prema njegovim rečima, Srbija od tog sporazuma nije dobila ništa naročito, a reakcije koje su usledile su ozbiljne.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila u vezi tog dokumenta, Surlić podseća da je ambasador naveo da ne zna o kakvom je dokumentu reč i da očekuje objašnjenje od Srbije.

“Ne možemo imati poziciju koju je imala SFRJ”

Dodaje da Zapad hoće objašnjenje, jer su time što je susret bio organizovan pod “velom tajne” probuđeni strahovi na Zapadu.

Kada je reč o sadržini dokumenta, Surlić kaže da se informisao iz medija gde se može videti da se radi o “tehničkom papiru” na kojem je naveden raspored bilateralnih susreta odvojenih po temama i datumima.

– Ali, sam susret je problem nevezano od sadržine dokumenta. Pošto je susret bio pod velom tajne i govorilo se o sporazumu o saradnji, to je pobudilo strahove na Zapadu koji želi objašnjenje – naveo je Surlić.

Ukoliko rat bude produbljen i dođe do aneksije regiona u kojima se održavaju referendumi, kako kaže Surlić, Zapad neće dozvoliti nikakve odnose sa Rusijom, jer Zapadni Balkan i Srbiju smatra “svojim dvorištem”.

– U tom slučaju ili će Srbija Rusiji uvesti sankcije ili će Srbiji biti uvedene sankcije. Nadamo se da do takvog crnog scenarija neće doći. Mi vidimo interes u tome što ruske i evropske kompanije dolaze ovde, i treba razmotriti naše interese koji su jasni, ali trebalo bi raditi ispod radara i ne gurati prst u oko. EU je naš glavni spoljnopolitički, ali i spoljnotrgovinski partner – istakao je on.

Surlić smatra i da je neutralna pozicija naše zemlje nemoguća jer “velike sile ne žele Srbiju nesvrstanu, žele da se svrsta”.

– Ne možemo imati poziciju koju je imala SFRJ, mi smo sada mnogo manji i slabiji nego tadašnja država. Nismo svesni našeg geopolitičkog položaja. Povučena je gvozdena zavesa i nemoguće je da imamo neutralnu poziciju – objašnjava on i dodaje da je put Srbije ka EU jasno determinisan.

8 COMMENTS

  1. Ne možemo imati poziciju kao što je imala SFRJ! Ovaj bi hteo da kaže, kako je SFRJ bilo lako, ili šta? Zaboravio je on kakoje bilo, kad smose palšili, da će nas Stalin smrviti! Ništa nije bilo lakše, samo nisu ustuknuli, kad je neko rekao bu!

  2. Е, па момче, Русима НИ ПО КОЈУ ЦЕНУ НЕЋЕМО УВОДИТИ САНКЦИЈЕ!

  3. Знамо да они нас силом хоће да одвоје од наших правих пријатеља. Због тога хушкају наше окружење на нас, притискују нас, а онда избаце овакве приче које подижу тензије и то су претње преко неких неискусних људи који имају неке личне интересе па се тако додворавају Западу.

  4. Klinacke nesazrele izjave ! Sine ti moras jos dugo godina da budes u politici da bi iole diplomatski i politicki sazreo .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here