pixabay.com

Mnoštvo naših zemljaka koji su odustali od prazničnog putovanja u zavičaj imaju razumevanja za mere koje su uvedene protiv zaraze korona virusom, ali ne mogu da sakriju razočaranje i setu zbog činjenice da neće moći da zagrle roditelje, rođake i prijatelje i požele im srećnu Novu godinu bez pandemije i teškoća koje su snašle rasejanje i maticu.

Da podsetimo, sve evropske zemlje uvele su ograničenja koja otežavaju putovanja, a onda je i Srbija je odlučila da njeni građani koji žive u inostranstvu, od 20. decembra prilikom ulaska u zemlju moraju da imaju negativan PCR
test ili da idu u izolaciju, koju mogu prekinuti testiranjem u domovini.

Milan Stošić, iz Hanovera, kaže da je način predviđen za dijasporu prilikom ulaska Srbiji sasvim u redu.

– Kada dođem u svoje Vranje uradiću test i onda sam slobodan. Medicinari rezultate testa stavljaju na sajt i oni su dostupni nadležnima. Mogućnost da čovek uradi test iz izolacije zaista je olakšavajuća okolnost – kaže Milan.

Muke s Nemcima

Međutim, on ističe da je povratak u Nemačku uslovljen poteškoćama.

– Moja rođaka je nedavno, pri povratku iz Srbije, na aerodromu u Hanoveru izgubila osam sati da bi dobila taj “dolazni test”. Da sve to ne bih trpeo neću da putujem do avgusta kada želim da stignem na svadbu. Ako i to veselje odgode zbog korone odložiću i ja putovanje – kaže Stošić.

Ista nedaća zadesila je i naše zemljake u Nemačkoj. Maria Popović živi u Bonu i smatra da su nove mere apsolutno nepotrebne i da neće doneti ništa dobro.

– Generalno sam stava da svako treba da se čuva individualno kao i od bilo koje druge bolesti. Po meni, ova mera je čisto komercijalne prirode – kaže Maria koja misli da dodatne mere neće sprečiti naš narod da dođe u Srbiju za praznike, te da će posebno oni koji jednom godišnje dolazi kući platiti test.

Mislimo na najbliže

Njen sugrađanin Nikola Milić, kaže da se ipak ne treba nervirati.

– Smatram da pooštravanje mera može doprineti smanjenju broja obolelih i suzbiti pandemiju COVID-19. Trenutna situacija je svima teško pala, ali treba ostati smiren i misliti na zdravlje svojih najbližih kao i svih ljudi. Uvođenje izolacije za naše ljude pri ulasku u Srbiju, može samo dodatno otežati dolazak za vreme praznika. Testiranje je prihvatljiva bezbednosna mera – kaže nam Nikola.

Ni Marta Petrović neće zbog mera koje su uvele Austrija i sada Srbija putovati u otadžbinu za praznike.

– Toliko sam želela da posle dužeg vremena ponovo budem sa najbližima i uživam u svojoj zemlji. Nadam se da će iduće godine biti bolje i da ću odmor moći da provedem u domovini – kaže Marta za “Vesti”.

Uživanje s porodicom

Miroslava Radojević, iz Talvila, kaže da nije vreme za putovanja, pa ni u Srbiju.

– Bolje je da svi mi u dijaspori ostanemo u zemlji kojoj radimo i da praznike proslavimo u krugu porodice. Biće vremena za putovanja. A PCR
test je opravdan i potreban, jer se tako ipak ima uvid i kontrola da li je neko zaražen ušao u zemlju – kaže Miroslava.

Ni jareta, ni trubača

Predsednik kluba Jedinstvo iz Švehata Krsta Petrišorević kaže da su nove mere koje predviđaju izolaciju prilikom ulaska u Srbiju i Austriju uništile planove za predstojeće praznike.

– Neću putovati u Srbiju iako sam nameravao. Dok sam bio u domovini meštani sela Reka izrazili su želju da dođem pred Božić, i da nešto organizujemo ispred našeg zvonika. Hteli smo da proslavimo Badnje veče – priča nam Petrišorević.

On kaže da su očekivali da se dosta ljudi okupi na otvorenom, ispred vatre, gde bi roštiljali, kuvali vino i čajeve, a Nebojša Brajović bi spremio prase ili jare.

– Posle ponoći nastavili bi druženje u sali seoskog Doma. Sve je bilo lepo zamišljeno, ali eto, uništi sve ova korona – razočarano zaključuje Petrišorević koji je nameravao da sve iznenadi trubačima, ali će sada do februara ili marta ostati u Austriji.

Samo da zagrlim majku

Bato Spasojević živu u Hanoveru i vedro kaže da su ga nove mere rešile briga.

– Radi stare majke koja živi kod Loznice rešio sam da po svaku cenu putujem. Prvo sam hteo da u Hanoveru uradim test i otputujem avionom iz Dortmunda. Međutim, nije lako uskladiti važenje testa (ne sme da bude stariji od 48 sati) s vremenom sletanja u Beograd. A tu je i ograničenje težine prtljaga. Zato smo se nas četvorica dogovorili da kombijem putujemo zajedno. Uradiću u Srbiji test i onda mogu da se krećem slobodno. Meni je najvažnije da vidim majku i komšije – kaže Bato Spasojević.

U Hanoveru je Spasojević nedavno bio u karantinu zbog kolege s posla. Test je bio negativan, pa ni sada ne očekuje neugodno iznenađenje.

Poljubac preko Vibera

Nenad Bogdanović, iz Bazela u Švajcarskoj, kaže da nema praznika, ako se ne zagrle roditelji, rodbina, deca, bake i deke. Ali, ovo nije godina kao ostale.

– Mogu se voditi rasprave unedogled. Ali, zdrav razum mi govori da ne bi trebalo nigde putovati jer time ugrožavamo sebe i druge. Moramo li i mi iz dijaspore dodatno ugroziti ionako preopterećen zdravstveni sistem naše voljene matice? Teško nam je, ali teško je svakome. Mislim da ću tatu, rođake i prijatelje u Srbiji poljubiti samo preko Vibera ili Skajpa – kaže Bogdanović.

On ističe da je naš narod sklon gunđanju i kritici, ali da su zemlje u okruženju čak daleko restriktivnije u odnosu na Srbiju. Zato ovog puta poziva na razumevanje i podršku za mere i apeluje na zemljake da se strpe, a ljubav prema bližnjima pokažu tako što ih neće izlagati riziku, pogotovo stare i bolesne.

Do testa brzo i lako

Vlada Srbije ulazak u zemlju dozvoljava samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Naši državljani koji se nisu testirali moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Međutim, oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko je nalaz negativan, izolacija se prekida.

Cena testiranja na lični zahtev za srpske državljane sada iznosi 6.000 dinara (oko 51 evra). Međutim, od 1. januara 2021. godine, iznosiće 9.000 dinara (oko 76 evra). Strane državljane testiranje košta 18.000 dinara (oko 153 evra)

Apeluje se da svi koji žele da se testiraju zakazivanje obave elektronskim putem, kako bi se izbegle gužve ispred kovid-ambulanti i sprečio rizik od zaražavanja.

Termin može da se zakaže u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine preko sajta eUprave https://euprava.gov.rs/usluge/6096 . Potvrdu da ste uspešno zakazali termin dobijate na imejl koji ste naveli u prijavi, kao i SMS porukom.