B. Miličić
Dobro čini - dobru se nadaj: Verica i Trifun Durković u svom stanu u Minhenu

Od kada izlaze “Vesti”, Trifun Durković iz Minhena i njegova supruga Verica svakodnevno čitaju ove najtiražnije novine u dijaspori. Nezaobilazna stranica u čitanju je i Humanitarni most koji donosi apele i dramatične ispovesti i sudbine ljudi u nevolji iz otadžbine. Tako su ovih dana bili iskreno potreseni apelom za pomoć šestomesečnom dečačiću Bošku Gugleti iz Novog Sada, koji boluje od progresivne spinalne mišićne atrofije (SMA) tip1 i postepenog gubitka životnih funkcija. Rešili su da roditeljima pošalju 200 evra kao prilog za lečenje ovog mališana.

– Svaki dan čitam “Vesti” i kada sam pročitao tekst o bolesnim dečacima Gavrilu i Bošku nisam mogao da zaustavim suze. Moja Verica i ja smo odlučili da iz svojih penzionerskih prihoda pošaljemo 200 evra pomoći. Na sreću, za Gavrilovo lečenje sakupljeno je dovoljno novaca, a ostalo je da se za lečenje i oporavak Boška Guglete sakupi veliki iznos od 2,4 miliona evra. Želimo da se što pre dođe do potrebnog iznosa novca i da se na lečenje i rehabilitaciju uputi ovo šestomesečno dete – govori Trifun Durković.

Njegova supruga Verica ističe da je čudi veliki broj obolele male dece u Srbiji i to od teških oblika bolesti.

– Sve ovo što se događa u Srbiji posle NATO bombardovanja i veliki broj obolele dece, mladih i odraslih, podseća me na posledice bacanja atomske bombe na Hirošimu. Učinjeno je veliko zlo Srbiji i njenom stanovništvu i to će trajati veoma dugo – s tugom konstatuje Verica.

Njih dvoje su u Minhen došli 1974. godine iz Karlsruea. Tamo je Trifun radio kao mašin-bravar, a ona je preko Biroa za zapošljavanje iz Niša došla da radi kao frizerka. Trifun je u Nemačku došao iz Podgorice 1970. godine i radio je u nekoliko firmi, a penziju je stekao radeći kao majstor za centralnog grejanje. Njegova supruga Verica je veći deo radnog veka od 35 godina provela u Simensu u Minhenu. U nekoliko humanitarnih akcija koje su vođene preko naših novina, Durkovići su učestvovali i odazivali se apelima za pomoć.

– Hvala bogu, mi imamo i možemo, želimo pomoći ljudima u nevolji koje i ne poznajemo, a pomagali smo i našim rođacima, poznanicima i prijateljima. Nas dvoje smo mnogo radili, zaslužili smo penziju, a kroz život nas je uvek vodila poruka naših roditelja – pošteno radi i dobro čini, pa se dobrom nadaj – kaže Trifun Durković.

Vremena sve manje

Do sada je naš plemeniti narod sakupio dovoljno sredstava za lek zolgensmu Gavrilu, Minji, Aniki, Lani, Sofiji i Oliveru, ali je Boško od sve dece obolele od SMA najslabiji, jer je najranije pokazao simptome. Zato postoji veliki strah da nema mnogo vremena da se prikupi novac. Spinalna mišićna atrofija, nažalost, jedna je od bolesti o kojoj smo najviše saznali od 2019. godine kad se pojavio spasonosni i basnoslovno skupi lek zolgensma koji retko ko može da priušti. Otkazuju udovi, pa radnje kao što su gutanje, disanje i ishod je fatalan. Pritom, što se pre primeni zolgensma, to je rezultat bolji i pouzdaniji.

Patnju skriva osmehom: Mama Nađa Gugleta sa Boškom u bolnici

Posle tri nedelje u majčinom naručju

Kao što smo pisali, mali Boško je na intenzivnoj nezi gde je posle upale pluća i urinarne infekcije konačno stabilno. Porodica se nada da će ga doktori uskoro skinuti sa respiratora i da će moći da primi sledeće doze spinraze, leka koji usporava bolest.

“Ovako izgleda osmeh majke koja je posle tri nedelje uzela dete u svoje naručje. Sva tuga i bol prošli su na trenutak kada sam ga uzela. Nažalost, volela bih da je taj trenutak trajao duže, volela bih da je sve ovo san i da se probudim. Boško i dalje ne može samostalno da diše, jako je slab i iscrpljen, a ja svoju patnju prekrivam osmehom. I dalje smo u bolnici i niko ne zna do kada ćemo biti. Pomozite nam da se smejemo kao pre, da osmeh bude stalno prisutan u našoj porodici. Jedna poruka je jedan novi osmeh za nas! – poručuje majka Nađa iz bolnice.

Važan svaki prilog

Terapiju zolgensmom maleni Boško može da primi u Los Anđelesu ili u Budimpešti. Svaki iznos velika je pomoć Bošku i približava nas pobedi života. Sve donacije mogu da se uplate preko fondacije Budi human na čijem sajtu su sve informacije.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1032 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

Uplatom na devizni račun: 160600000103802950

IBAN: RS35160600000103802950

SWIFT/BIC: DBDBRSBG