Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

U božićnoj poslanici njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije poželeo je da u svim narodima sveta zavladaju ljubav, razumevanje i božićna dobra volja i mir.

– Klanjajući se Roždestvu Hristovom, molimo se da u nama, ali i u svima sa kojima delimo prostor i vreme života i u svim narodima sveta zavladaju ljubav, razumevanje i božićna dobra volja i mir koji prevazilazi svaki um (Flp 4, 7). Čestitajući vam Božić i Novu 2023. godinu dobrote Gospodnje, želimo vam svako istinsko dobro i neotuđivu radost od Bogodeteta Hrista, uz sveradosni božićni pozdrav: Mir Božji – Hristos se rodi!

Patrijarh je u tradicionalnom obraćanju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika poručio svim pravoslavnim Srbima, gde god živeli, da je Majka Crkva uvek uz njih i da ih poziva da budu budni za slušanje i vršenje Jevanđelja Hristovog, a kroz to pripravni da blagu vest mira i ljubavi neućutno objavljuju svakom čoveku i celom svetu.

– Braćo i sestre, ako se opredelimo da budemo oblikovani tajnom ljubavi i smirenja, projavljenom u događaju rođenja Hristova, preobraziće se i sve oko nas. Ako nam merilo svih vrednosti postane Božansko čedo koje povijeno leži u jaslama, začućemo isti onaj ukrepljujući glas anđela koji je u prvoj božićnoj noći utešio pastire: “Ne bojte se! Jer vam, evo, javljam radost veliku koja će biti svemu narodu. Jer vam se danas rodi Spas, koji je Hristos Gospod (Lk 2, 10 – 12).” Ovo večno i neprolazno anđelsko ohrabrenje svojom blagodatnom porukom i silom pretvara stradalni i nemirima rasparčani svet u mesto božićnog mira i radosti. Da bi taj darovani nam mir postao delatan u naše vreme i u našem životu, mi se za to moramo svojski potruditi, moramo ga ne samo prihvatiti nego i učiniti suštinskim sadržajem našeg života – naveo je patrijarh Porfirije u božićnoj poslanici.

Poglavar SPC je istakao da bratoubilački i razorni ratovi, koji i danas širom planete Zemlje seju smrt, “pokazuju da pravi mir nije prosto odsustvo oružanog sukoba već plod samopregorne žrtve koju je među ljudima zasejao i svojim očovečenjem zapečatio sam Gospod”. On je pozvao sve “neposredne i posredne učesnike” rata u Ukrajini da “pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom”.

– U danima božićne radosti, mira i porodične topline u našim su molitvama i oni među kojima bukti ratni oganj, a najpre jednoverna braća i sestre iz Ukrajine i Rusije. Sa tugom gledamo na ratne sukobe i žrtve, u čemu, javno ili tajno, učestvuju razni akteri. Posledice tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba, podsticanog svakodnevno spolja, strašne su, a ratni požar, kao nikada do sada, preti celom svetu. Zbog toga se sa posebno usrdnom molitvom obraćamo Bogomladencu Hristu, a iskrenim bratskim pozivom svim neposrednim i posrednim učesnicima rata, da pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom – poručio je patrijarh srpski Porfirije u božićnoj poslanici koju su potpisali svi arhijereji SPC.

Zulum na Kosovu i Metohiji

Osvrćući se na nedavne događaje na Kosovu i Metohiji, patrijarh Porfirije je naveo da i za Srbe “treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode”.

– U našoj zavetnoj rodnoj zemlji, na Kosovu i u Metohiji, vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili, čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država. Podsećamo sve nadležne činioce na to da i za Srbe na KiM treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu. Lična bezbednost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima podjednako i kao takva moraju da budu neprikosnovena.

Porodične vrednosti

Patrijarh Porfirije je podsetio da je rođenje Hristovo “oduvek i od svih poštovano i kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline”.

– Kao što su moćnici onoga vremena proganjali i želeli da unište Bogomladenca, tako i njihovi današnji naslednici dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrednostima. Odgovor Crkve na ovu javnu i trajnu agresiju ne može biti drugačiji do jevanđelski, apostolski i božićni. Da bi, u duboko ranjenom društvu, deca mogla da se odupru poplavi poziva na nasilje u školama, na društvenim mrežama, na stadionima i u sportskim halama, treba da budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću. Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i već pomenuta nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba, nego i svih sa kojima delimo životni prostor – naveo je patrijarh srpski Porfirije u božićnoj poslanici.