Z. Vicelarević
Motivisani da prevaziđu probleme: Sastanak KUD Izvor

Nove mere koje su uvedene zbog koronavirusa promenile su celo društvo, pa i rad srpskih klubova koji se nalaze u nezavidnoj situaciji. Nastala kriza posebno pogađa folklorne ansamble kojima je uskraćeno najosnovnije, druženja na probama i nastupima uz tradicionalne igre. U cilju ublažavanja i prevazilaženja nastale situacije klubovi se trude da godinama stvarane folklorne grupe očuvaju u punom sastavu.

Jedan od načina je i održavanje sastanaka na kojima svi članovi zajedno nastoje da pronađu rešenja. Tako su i članovi Kulturno-umetničkog društva Izvor, koje je ponos i pokretačka snaga Kluba Srbija iz Noj Izenburga, nedavno organizovali sastanak prvog ansambla sa ciljem da zajedničkim snagama pronađu način da se kroz ovu krizu što bezbolnije prođe.

– Svake godine smo do sada bar jednom održali ovakve sastanke gde smo usmeno razgovarali o eventualnim problemima. Na ovom sastanku smo se okupili da zajedno pronađemo rešenja, ali na jedan drugačiji način nego do sada. Svi članovi prvog ansambla su pozvani da iznesu svoje predloge, viđenja i razmišljanja i među tim predlozima ćemo pronaći najbolje – kaže za “Vesti” Aleksandar Kotlaja, jedan od umetničkih rukovodilaca Izvora.

Bitno je da ponovo zaigramo: Katarina Đurić i Aleksandar Kotlaja

On pojašnjava da polaze od najosnovnijih stvari.

– Na primer, zašto dolazimo na folklor, koja nam je motivacija, šta želimo da postignemo i tako dalje. Sve to je zapisano na papiru kako se ne bi tek tako prelazilo preko predloga, nego da to uradimo temeljno. Sve ovo činimo da bismo eventualne probleme prevazišli i vratili se na stanje kada je društvo najbolje radilo. Na taj način imamo red u ansamblu, dobijamo nove ideje i unapređujemo rad – obrazlaže Kotlaja.

Katarina Đurić je takođe umetnički rukovodilac u Izvoru. Kaže da je najvažnije da ponovo budu zajedno.

– Najveći planovi su da vratimo timski duh, koliko je to moguće, na stanje koje smo imali pre korone. Da Izvor ponovo bude kao pre virusa, društvo otvoreno društvo za sve . Bitno je da i dalje budemo zajedno, da se družimo i da ponovo igramo i da nas ta igra i dalje vodi. Imamo članove koji nam na probe dolaze iz drugih gradova, ali sa ovom situacijom i bez prave igre smo se malo ulenjili, ne viđamo se toliko često kao ranije, zaboravljamo jedni na druge. Cilj nam je da i kroz ovaj sastanak vratimo motivaciju i pokušamo normalno da funkcionišemo u ovim teškim vremenima. Želja nam je da se ponovo vratimo u salu za probe, na binu i pokažemo šta umemo, kazala nam je Katarina Đurić, umetnički rukovodilac KUD Izvor.

Ponosan i na podmladak: Siniša Đokić

Svake godine nova koreografija

Siniša Đokić, predsednik Kluba Srbija kaže da mnogo ulažu u prvi folklorni ansambl.

– Trudili smo se da svake godine izvedemo novu koreografiju i na taj način prikažemo i održimo srpsku kulturu. Igramo koreografije sa svih prostora na kojima žive Srbi u regionu. Sada smo u periodu koji nas prilično koči, ali gledamo da se izborimo sa ovom svetskom krizom.

Najmlađi sa “velikima”

– Planiramo da se još više posvetimo našim najmlađim folklornim grupama koje su redovne na probama zajedno sa roditeljima. Želja nam je da ih uključimo u nastupe velikog ansambla, kao na primer, kod otvaranja folklornih programa. Za njih smo pripremili odgovarajući program sa kojim će u budućim boljim vremenima nastupati sa “velikima”. Verujemo da će ih to motivisati da i dalje napreduju jer su oni naša budućnost. Tu je i naš srednji ansambl, do 16 godina, koji je izuzetno aktivan i oni su za svaku pohvalu – kaže Đokić.