Da živimo svi u slozi!

K. Marković - Vesti
K. Marković
Dan za pamćenje: Proslava značajnih jubileja

Večernjom službom u prepunom hramu Svetog Save u melburnškom Grinzborou u subotu je počela dvodnevna svečanost obeležavanja osam stotina godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i sedamdeset godina od uspostavljanja organizovanog crkvenog života na prostoru sadašnje Mitropolije australijsko-novozelandske.

Molitvenu službu vodili su sveštenici Viktorije, uz prisustvo vladike ruskog Georgija iz Sidneja i sveštenstva Ruske pravoslavne crkve koji su došli da uveličaju svečanost u Grinzborou. Njima su se tokom službe priključili episkop australijsko-novozelandski Siluan, vladika Longin, bratstvo manastira Hilandar, arhimandrit Petar iz manastira Sveti Sava i mnogi uvaženi gosti.

Preosvećeni episkop Siluan obratio se zatim prisutnima prigodnom besedom podsećajući još jednom na primer Svetog Save koji nas nadahnjuje već osam vekova i istakao da je vreme za novo poglavlje u životu naše zajednice, a to je da završimo prvu i crkvu i školu – Koledž Svetog Save, ali i da razmišljamo o gradnji srpskog koledža u Melburnu.

– Evo dana koji stvori Gospod, dana u kome gospod Isus Hristos okupi nas, njegovu decu na Petom kontinentu, da se obradujemo jedni drugima i da se nađemo oko Nemanjićke lavre, oko puta Svetoga Save, oko igumana hilandarskog oca Metodija koji je sa nama u godini u kojoj proslavljamo veliki jubilej naše crkve, 800 godine njene samostalnosti i istovremeno jubilej 70 godina otkako smo ovde kao srpski narod crkveno organizovani na ovom kontinentu. Pošli smo organizovanim putem naših predaka, putem manastira Hilandara i njenog prvog igumana i prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save. Tim putem i dalje hodimo jer je to jedini put koji može da oduži nas kao narod u opstanku i svim onim vrednostima koje konstituišu jedan život koji ima svoj smisao. Hodajući tim putem mi taj smisao zadobijamo i širimo oko sebe kao narod ma gde god da se nalazimo, a to činimo i sada ovde na Petom kontinentu gde je upaljeno kandilo Svetog Save i negove Svete crkve pre 70 godina – poručio je, između ostalog, vernicima u najstarijoj crkvenoj parohiji Melburna episkop australijsko-novozelandski Siluan.

Žrtva oca Nikanora

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman Carske lavre Hilandara, svojim obraćanjem podsetio je prisutne na žitije Svetog Save i istakao da su njegova dela toliko velika, da i posle osam vekova na najudaljenijem kontinentu ubiramo plodove njegovog rada i da praznujući ovaj veliki jubilej možemo da se poučimo od Svetog Save.

Svakom delu pristupamo sa smirenjem moleći se da naša dela budu u saglasnosti sa voljom Božijom kako bi i naši životi bili uspešni kao i naša dela.

– Cele ove godine na raznim mestima gde postoje hramovi Srpske crkve proslavlja se veliki jubilej – 800 godina od akutokefalnosti SPC. Posebno nam je drago i da prenesem pozdrav i čestitke bratstva manastira Hilandara za vaš jubilej koji takođe proslavljate. Naravno, ova država vas je prihvatila i ponudila vam je svoje blagostanje, ali mi kao narod već 70 godina njima dajemo nešto još veće – blagoslov Pravoslavne crkve. Kao što se u u ovom hramu služi pravoslavna liturgija, ona je takođe i na blagoslov i ovoj državi na ovom kontinentu. Nema ništa veće na ovoj Zemlji od pravoslavne liturgije, na kojoj se na pravi i istinski način slavi Bog u Trojici. Budite ponosni na ovoj jubilej, učinite što više možete da obogatite svoj duhovni život, a naravno to je moguće u jedinstvu – rekao je iguman Metodije, koji je podsetio i na starca Nikanora Hilandarskog koji je došao i završio ovozemaljski život među Srbima Australije.

– Došao je u posetu ovom kontinentu i žrtvovao je svoj život, ispunio je onu veliku jevanđelsku zapovest da ako neko daruje svoj život za bližnje svoje, onda je to najveća ljubav. Došao je da pomogne da se prevaziđu nekadašnje razlike i nesuglasice kojih je bilo. Ostao je ovde kao blagoslov Svete Gore na ovom kontinentu. Kao što je on doneo poruku mira, kojom poziva na jedinstvo, mi iz Hilandara posle 30 godina nemamo ništa drugo da vam poručimo nego da čuvate jedinstvo i okupljanje oko vašeg episkopa, koji je veliki blagoslov za vas – poručio je iguman hilandarski.

Izgradimo škole!

Vernici u hramu su imali priliku da uzmu blagoslov od igumana Metodija, ali i da na uspomenu dobiju prigodnu ikonu povodom jubileja.

Po starim srpskim običajima goste na ulazu u svečanu salu, sa hlebom i solju dočekala je Danijela Subotić, predsednica Kola srpskih sestara „Ognjena Marija“. Pozdravljeni dugim aplauzima, ali i suzama radosnicama, članovi srpske zajednice pozdravljali su crkvene velikodostojnike, a posebno vladiku Longina kojeg su imali priliku da vide posle dugog vremena.

Prisutne je kao domaćin pozdravio i mesni paroh, otac Vladislav Šipovac koji je podsetio na izgradnju njihovog hrama u Grinzborou, koji je po ideji igumana hilandarskog Nikanora izgrađen kao replika kruševačke Lazarice.

Na kraju večeri prisutnima se ponovo obratio episkop australijsko-novozelandski Siluan, koji je apelovao da kao zajednica ulažemo u svoju budućnost, a posebno obrazovanje mladih.

– Treba da radimo na podizanju škola, dečijih obdaništa kraj naših pravoslavnih hramova jer se tu deca od najmlađeg uzrasta uzgajaju. Posle izgradnje Koledža u Sidneju, treba ih izgraditi i u Melburnu, Adelajdu. Treba da imamo viziju i snagu i izađemo kao zajednica iz dosadašnjih okvira razmišljanja, da pokažemo malo hrabrosti da iskoračimo i upustimo se u ono što treba da bude garant našeg opstanka na Petom kontinentu.

Program je započeo izvođenjem australijske i srpske himne, a sveštenici srpske crkve iz Melburna su izveli Tropar Svetome Savi. Đaci srpskih škola iz Bransvika, Grinzboroa, Sent Albansa i Kizboroa pripremili su izuzetno bogat kulturno-umetnički program, ispunjen recitacijama i pesmama posvećenim Svetom Savi. Deca folklornih grupa iz svih delova Melburna su utabanim opancima predstavila igre iz otadžbine, a crkveni hor „Stevan Mokranjac“ je ulepšao svečanost duhovnim pesmama „Hvalim te“ i „Tebe poem“.

Veru nismo zaboravili

– Večeras proslavljamo i 70-godišnjicu organizovanog crkvenog života u Australiji, baš pri ovom hramu čiji su se čvrsti temelji postavili davne 1952. godine odmah posle naše braće u Sidneju. Radujemo se ovom jubileju sa nadom da ćemo i 100 godina našeg postojanja u Australiji proslaviti u još većem broju. Večeras smo se sabrali iz svih delova Melburna i Viktorije, od Džilonga do našeg manastira u Ilajnu, preko svih predgrađa u Melburnu, pa sve do Vodonge. Okupili smo se da jedni drugima pokažemo da srpski pravoslavni narod nije zaboravio svoju veru, ni svoju naciju, istoriju i postojanje. Zna se, onaj koji ceni svoju prošlost iz nje može mnogo da nauči i da uz Božiji blagoslov ozbezbedi svetlu budućnost – rekla je u pozdravnoj reči Tatjana Georgijevska, koja je svečanu akademiju vodila sa Minom Birtašević.

Ovacije najmlađima

U nastavku programa ovacije je dobila i devojčica Milica Vlajić, kćerka sveštenika Bojana Vlajića, koja je prisutne razgalila glasom dok je izvodila pesmu „Ko udara tako pozno“. Prisutni su pozdravili i Anastasiju Cabo nakon što je otpevala pesmu „Suza Kosova“.

U programu je učestvovao i narodni guslar Đorđe Koprivica. Video-prezentacijom prisutni su se podsetili i na istorijat osnivanja crkvenih opština u Melburnu i Viktoriji, a program je završen nastupima folklornih grupa „Avala“, „Šumadija“, „Morava“ iz Bransvika, „Karađorđe“, „Ravanica“ i „Morava“ iz Sent Albansa.

Prilog za Hilandar

Specijalna gošća bila je gospođa Kejt Tvejts, federalna poslanica iz Izborne jedinice Džagadžaga, u kojoj se nalazi Crkva Svetog Save.

– Zaista mi je čast što sam imala priliku da večeras budem gost srpske zajednice. Osetila sam vaše gostoprimstvo i videla sam kako negujete svoje običaje, kulturu, ali i način na koji ste sastavni deo Australije. To je nešto specijalno – rekla je ekskluzivno za „Vesti“ gospođa Tvejts, koja je želela da skromnom ličnom donacijom pomogne obnovu manastira na Hilandaru.