Privatna arhiva
Obred rezanja slavskog kolača u Flemingtonu

Crkvena opština Svetog Save u sidnejskom Flemingtonu, koja se ponosi što je prva izgradila srpski hram na tlu Australije (osveštan 18. aprila 1954.), svečano je obeležila slavu u uslovima koji važe tokom pandemije korone.

Svetu liturgiju je služio, slavski kolač presekao i slavsku Litiju oko hrama predvodio starešina hrama, protonamesnik Saša Čolić, uz sasluženje prote u penziji Vladislava Đorđevića, a odgovarao je crkveni hor pod upravom prof. Slobodana Živkovića.

U prazničnom duhu, otac Saša je održao prigodnu besedu koja se ticala višestruke uloge Svetitelja Save na polju nacionalne i crkvene baštine srpskog naroda, šta je sve činio za naš narod ovde na zemlji, a šta čini i danas pred Bogom za nas i naše spasenje.

Domaćin ovogodišnje slave Vlajko Demirović sa suprugom Lepom i unukom Milenom, o. Saša i Veljko Antonić, domaćin slave za 2022.

Domaćin ovogodišnje slave bio je Vlajko Demirović sa suprugom Lepom i familijom, a za domćina iduće godine prijavio se vredni verski i društveno-kulturni radnik pri flemingtonskoj crkvenoj opštini, Veljko Antonić.

Za pohvalu je i gest domaćina slave Veljka Demirovića, koji je tom prilikom crkvenoj opštini poklonio 1.000 dolara.

Nakon verskog dela, sveštenstvo, članovi hora i prisutan narod, okupili su se u parohijskom domu i pod šatorom, podignutim za tu priliku, uživali u bogatom slavskom ručku, koji su pripremile članice Kola srpskih sestara “Majka Jugovića”.

Posle ručka, većina prisutnih vernika ostala je do kasnih popodnevnih sati uživajući u prijatnoj atmosferi.

I ove godine, kao i prethodnih, glavna poruka s obeležavanje hramovne slave u Flemingtonu bila je – Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi!

Uvereni smo da će uskoro tekuća pandemija biti samo ružna prošlost, a iduće godine hram Svetog Save u Flemingtonu biće prepun vernika i gostiju, kao što je to bilo u proteklih blizu sedam decenija postojanja svetinje na Petom kontinentu.

Paljenje sveće pred slavski ručak

Pomoć Srbima na Kosovu

Tokom slavskog ručka, prikupljeno je 2.370 dolara, koji će kao humanitarna pomoć biti dostavljeni kuhinjama za srpski živalj na Kosovu i Metohiji.

Počinje s radom nedeljna škola

Podsećamo zainteresovane roditelje da je počeo upis u ovdašnju Srpsku nedeljnu školu Svetoga Save. Nastava počinje u nedelju 7. februara, a predavači su Daria Egić (srpski jezik), profesor Slobodan Živković (muzičko obrazovanje) i Daniel Dojčinović (veronauka). Za više podataka pogledajte internet prezentaciju: https://saintsava.org.au/school.

Takođe, više pojedinosti o prvoj srpskoj svetinji izgrađenoj na tlu Australije i ovdašnjim aktivnostima, pogledajte na veb-adresi: https://saintsava.org.au.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here