Lična arhiva
NADA U IZLEČENjE: Karmela Simić

Kao da joj životni put od najranijeg detinjstva nije bio dovoljno težak, jer je u ratu na prostoru BiH ostala bez oca, a 36-godišnja Karmela Simić mora da se suoči sa možda najvećim životnim izazovom, za sopstveno zdravlje. Od utorka 9. novembra, Karmela iz Hamburga nalazi se u Imuno-onkološkom centru u Kelnu, gde uz pomoć lekara i uznapredovale medicine pokušava da zaustavi karcinom i njegove metastaze.

– Mi smo u Kelnu našli jedan apartman u kome boravimo suprug, naš sin i ja posle prve terapije. Prvi dani započete terapije protekli su uglavnom dobro sa malim teškoćama na koje su me upozorili lekari, a to je povišena temperatura. Ostalo je sve u redu i nastavljam svaki dan tretman, koji traje tri do četiri sata do naredne nedelje. Terapiju nemam samo nedeljom i to je taj prvi ciklus, od ukupno tri. Nadam se da će sve biti redu i da i dalje neće biti problema da podnesem nastavak lečenja – rekla je Karmela dva dana kasnije, dok se vraćala u apartman sa sinom i suprugom.

Njoj su naime lekari još tokom 2018. dijagnostikovali agresivnu vrstu raka dojke, posle čega je imala 16 hemoterapija sa zračenjem i hormonsku terapiju. Posle dve godine mukotrpne borbe, lekari su otkrili metastaze raka i na kostima kičme i to u vratnom delu, gde je jedan kičmeni pršljen pukao. Njegovo stabilizovanje obavljeno je ugradnjom osam šrafova, što je smanjilo Karmelinu pokretljivost glave. To je prošlog oktobra urađeno tokom lečenja i operacije izvedene u Asklepios klinici “St. Georg” u Hamburgu. U međuvremenu, suprug Predrag je tražio način kako da pomogne svojoj supruzi i majci njihovog šestogodišnjeg Stefana. Saznali su da u Imuno-onkološkom centru u Kelnu postoji mogućnost da se pomogne Karmeli. Dobili su povratnu informaciju da bi njen lekarski tretman u tri ciklusa, koštao 56.350 evra. Na početku borbe za Karmelino ozdravljenje porodica je uspela da obezbedi 20.000 evra, ali su pregledi, specijalistička mišljenja i preporuke koštali dosta novaca, tako da im sad za naredne tretmane u Kelnu nedostaje 40.000 evra. Za ovu porodicu taj iznos je iznad mogućnosti, pogotovo kada su saznali da zdravstveno osiguranje ne preuzima ni deo troškova ovog lečenja. Zbog toga su počeli da se obraćaju svima koji bi mogli pomoći. Mihaela Pijetlović iz Traunrojta je zbog rodbinskih veza sa Karmelom pokušala da učini koliko može šireći apel preko društvenih mreža za pomoć. U akciju prikupljanja nedostajućih sredstava za nastavak lečenja, pored rodbine, prijatelja i poznanika uključio se i portal njnjnj.betterplace.com preko koga je do sada prikupljeno 3.924 evra. Međutim, kako akcija teče sporo, Mihaela i porodica Simić iz Hamburga pokušavaju da apelima pozovu humane ljude da pomognu da se obezbede potrebna sredstva za lekarski tretman u Imuno-onkološkom centru u Kelnu. Možda je jedina prednost u čitavoj borbi za ozdravljenje Karmele Simić činjenica da se troškovi centru u Kelnu plaćaju u više rata, odnosno prema trajanju tri ciklusa terpija i tretmana. To ostavlja mogućnost da se postepeno prikupljaju sredstva i da se lekarsko angažovanje ne prekida, odnosno nastavlja sa prilivom novčanih sredstava. Pomozimo ovoj hrabroj mami u borbi za ozdravljenje.

Očekivanja supruga Predraga

– Nadamo se poboljšanju zdravstvenog stanja i priželjkujemo da terapijom nestanu uzroci Karmelinih zdravstvenih problema, odnosno da se bar smanje tegobe. Sin Stefan i ja smo uz Karmelu i mnogo joj znači Stefanovo prisustvo posle terapije. Naša rodbina i prijatelji se raspituju za njeno zdravstveno stanje i ta podrška takođe nam mnogo znači – kaže Predrag Simić, čiji je otac Boško, zvani Koruga bio na čelu Srpskog humanitarnog i dobrotvornog društva u Hamburgu.

Otac je bio redovan čitalac “Vesti” uz koje je Predrag, rođen u Hamburgu, naučio dobro srpski jezik i ćirilicu, a majka je sakupljala tekstove iz “Vesti” u kojim se pisalo o aktivnostima društva.

Kontakt za informacije

Predrag Simić, Karmelin suprug može da pruži sve neophodne dodatne informacije vezane za bolest i pokušaje da se ona izleči. Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu Karmelinu borbu za zdravlje, mogu stupiti u kontakt sa Predragom telefonom na broj: 0049 163 914 31 33, a za novčane uplate otvoren je račun kod Deutsche Bank IBAN: DE92 2007 0024 0836 1396 00 SWIFT/BIC: DEUTDEDBHAM na ime Predraga Simića.

Borac

Karmela je rođena 11. marta 1985. godine u Stanarima u Republici Srpskoj, a otac joj je poginuo 1992. godine u ratu u BiH. Život u siromaštvu bez jednog roditelja bio je težak. Iako je bila “vukovac” u osnovnoj školi i srednju školu završila sa odličnim uspehom, nije imala materijalnih mogućnosti da redovno upiše fakultet. Zato se zaposlila i uz rad studirala i stekla zvanje profesora razredne nastave. Osam godina radila je u školi kao učiteljica. Majka joj je umrla posle raka kože 2011. godine. Mislila je da je na sreću konačno red. Udala se za Predraga i 2015. godine rodila sina Stefana, međutim, ponovo se suočila sa teškim životnim izazovom, zbog koga joj je potrebna podrška svih nas.