B. Cvetojević
Koledž spreman za svečano otvaranje

Svanuo je konačno i ovaj dan, koji je srpska zajednica u Australiji željno iščekivala decenijama. Snovi mnogih naraštaja našeg naroda na Petom kontinentu počeće da se ostvaruju danas, kada baš na Dan Svetog Save bude otvorena prva zvanična srpska škola, koja nosi ime prvog srpskog prosvetitelja.

Na prostranom imanju u sidnejskom predgrađu Varovil, danas će doći oni zbog kojih je i uložen sav trud proteklih godina. Prva generacija đaka imaće priliku da provede prvi školski dan u Koledžu Sveti Sava, a pored njih i njihovih budućih nastavnika, svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovaće i uvažene zvanice iz političkog i društvenog života Australije, NSW i Sidneja.

– Svi smo izuzetno uzbuđeni što ćemo biti u prilici da svečano otvorimo Koledž i poželimo dobrodošlicu našoj deci, prvim đacima u istoriji ove obrazovne ustanove od velikog značaja za srpski narod na Petom kontinentu – kaže otac Rade Radan, član Upravnog odbora Koledža.

Zbog važećih restriktivnih mera, nažalost, neće moći da se okupi zajednica u željenom broju. Ali, za sve one koji budu želeli da dođu i upoznaju se sa tek završenim školskim zdanjem, vrata Koledža će u narednom periodu biti otvorena za posete vikendima.

Centralni deo svečanosti počeće u dva sata posle podne, kada uz tradicionalno srpsko gostoprimstvo, pogaču, so i mlade u narodnim nošnjama, na imanju Koledža bude dočekana premijerka NSW Gledis Beredžiklijan.

Pored prve dame državne vlade, na otvaranju se očekuje i nekoliko poslanika saveznog i državnog parlamenta, kao i predstavnici lokalnog opštinskog veća Kembeltauna i još jedan osvedočeni prijatelj srpske zajednice, gradonačelnik okruga Hornsbi, gospodin Filip Radok.

Srpsku diplomatiju u Australiji predstavljaće prva savetica i zamenica šefa Misije Ivana Isidorović sa saradnicima, a očekuje se i delegacija Udruženja nezavisnih škola NSW.

Pored episkopa australijsko-novozelandskog gospodina Siluana i sveštenstva Eparhije, među zvanicama će biti i crkveni velikodostojnici drugih pravoslavnih crkava na prostorima Australije: episkop antiohijski Bazilio, episkop grčke pravoslavne crkve Emilijanos i ruski episkop Džordž.

U ulozi domaćina biće direktorka prve srpske škole u Australiji Anastasija Nikolau, zajedno sa nastavnicama Lenom Mitrović i Analizom Fejkas.

Posle pozdravnog govora vladike Siluana, okupljenima će se obratiti Filip Radok, a zatim i premijerka Gledis Beredžiklijan, koja će zatim preseći vrpcu i svečano otkriti spomen ploču na ulazu u školsku zgradu.

Đaci će po prvi put sedeti u svojim novim učionicama i imaće priliku da se upoznaju sa svim ostalim prostorijama u kojima će u narednim godinama sticati široko znanje, ali i učiti maternji jezik i negovati pravoslavnu veru i srpsku tradiciju.

Koledž Sveti Sava je veliki zalog za budućnost zajednice i kamen temeljac za buduće škole našeg naroda koje bi trebalo da niknu u najvećim australijskim gradovima.

Vladika Siluan sa direktorkom škole Anom Nikolau i učiteljicama Analizom Fejkas i Lenom Mitrović

I vladika sadio sadnice

Proteklih dana na imanju Koledža užurbano su se obavljali završni radovi na uređenju dvorišta i unutrašnjosti škole. Postavljena je trava, posađene su mnogobrojne sadnice i druge biljke, a prethodno je završeno asfaltiranje puteva na imanju, kao i parking prostora.

Tokom radova, vrednim radnicima i volonterima pridružio se i episkop Siluan, koji je posadio nekoliko sadnica ispred školskog zdanja i svojim primerom pokazao kako sve može da se da doprinos zajedničkom dobru, što Koledž svakako jeste za srpsku zajednicu Sidneja i cele Australije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here