pixabay.com
Ilustracija

Zbog pandemije je prema nekim procenama prošle godine oko 210.000 učenika prekinulo školovanje i diglo ruke od završetka i diplome. Ove godine će taj broj biti u najmanju ruku isti, a možda i veći, u zavisnosti od situacije narednih nekoliko meseci.

Državni uredi za mlade su upozorili političare na ovu pojavu, koja će imati dalekosežne posledice ne samo po te mlade naraštaje već i po nemačko tržište rada.

Pre korone, školovanje je prekidalo oko 100.000 učenika, a onda je pandemija udvostručila broj onih koji odustaju pre vremena i napuštaju školske klupe sa malo nade da će jednog dana nastaviti tamo gde su stali. Predsednik Savezne radne zajednice pokrajinskih Ureda za mlade Lorenc Bar, alarmantno je poručio prosvetnim vlastima da rešavaju ovaj problem pre nego što bude prekasno. On je to potkrepio već pomenutim podacima o dupliranju broja onih koji prekidaju školovanje, dopunjujući to procenom da će ti mladi ljudi, čiji roditelji spadaju čak i u srednji stalež stanovništva – prerano pokleknuti na putu ka nekoj karijeri.