Tanjug
Država je u škole uložila više od 20 milijardi dinara

Petu godinu zaredom država obnavlja škole po čitavoj Srbiji i od 2016. rekonstruisano je 177 škola u koje je uloženo više od 20 milijardi dinara, poručila je premijerka Ana Brnabić na prijemu đaka prvaka u novoizgrađenoj školi u naselju Belegiš u Staroj Pazovi.

Ona je u prisustvu resornog ministra Branka Ružića svim učenicima, koji su krenuli u novu školsku godinu, poželela puno uspeha u izazovnoj godini za sve zbog epidemije korona virusa.

– Jedan od prioriteta Vlade Srbije je ulaganje u obrazovanje i drago mi je što u većini mesta počinje škola – poručila je Brnabićeva.

Ministar Branko Ružić je rekao da je ulaganje u obrazovanje najsigurnija investicija u budućnost, ističući da je važno što će se đaci ove školske godine naći u klupama.

Pred početak časa u svim školama u Srbiji prvi put u istoriji Srbije intonirana je himna “Bože pravde”, a Ružić je naglasio da se time želi očuvati nacionalni identitet.

On je još jednom apelovao na sve da budu odgovorni i da se vakcinišu, kako bi se nastava u školama i u budućnosti nastavila.

Premijerka je naglasila značaj i Jedinstvenog informacionog sistema (JIS) na koji se, kaže, čekalo više od dve godine, a koji će omogućiti da se prati uspeh učenika i ulaže u njihovo obrazovanje.

– Pratićemo koliko njih se upisuje u srednje stručne i tehničke škole, gledaćemo šta nedostaje, da li su uslovi loši, koliko njih nastavlja studiranje, sa kojom prosečnom platom… – navela je Brnabićeva.

Novoizgrađena škola “Vera Miščević” u Belegišu, u koju je uloženo više od četiri miliona evra, u ovoj školskoj godini imaće oko 280 učenika, od čega ukupno 37 đaka prvaka. U drugom odeljenju u naselju Surduk nastavu će pohađati 12 prvaka.

Direktor škole u Belegišu Boris Beljin izrazio je zadovoljstvo što će učenici sesti u moderne i nove školske klupe i istakao da je to veliki dan za Staru Pazovu.

U Tutinu kritično

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u prvoj nedelji nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji biće organizovana neposredna nastava, osim u 15 opština, gde će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.

Tih 15 opština su, prema poslednjim podacima, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik i u tim sredinama nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.

Tutin je jedina opština u kojoj će nastava u srednjim školama biti organizovana prema trećem modelu, odnosno onlajn, zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Zaražen ceo razred

Učenici trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole “Milan Rakić” na Novom Beogradu, njih najmanje 18, zaraženo je koronom nakon povratka sa rekreativne nastave na Divčibarama.

Direktor škole Duško Vitomirović potvrdio je da su se deca vratila zaražena sa rekreativne nastave pred sam početak škole i u vreme kada virus bukti.

– Propao bi im novac da nisu sada otišli. Na tu rekreativnu je trebalo da idu još prošle godine, ali je zbog korone sve stopirano. Roditelji su mogli da odbiju, ali nisu. Deca su pregledana u Domu zdravlja pre puta i jedan lekar je išao s njima – izjavio je Vitomirović.