Dačić će u penziju za 26, Čeda za 22, a Tadić za 9 godina!

0

Za mnoge su već sada "zreli" za penziju: Aktuelni premijer (Vučić) i ministri
 

Starosna granica za odlazak u penziju je pomerena zbog činjenice da se životni vek produžio i da se način života promenio, pa je bilo potrebno uskladiti srpske standarde i zakone s evropskim.

 

Pitanje je da li će to srpski političari iskoristiti, ko će se od njih truditi da radi duže, a ko će jedva čekati da što pre uživa u plodovima svog minulog rada.

 

Svakako da su neki političari već stekli uslov za penzionisanje, ali su odlučili da rade i dalje. Ipak, pojedini će uskoro ispuniti uslov za okončanje svog radnog veka, a mnogi drugi će na to još dugo čekati.

 

Na primer, generacijski vršnjaci, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i lider PUPS Milan Krkobabić rođeni su 1952. Uslov za odlazak u starosnu penziju oni ostvaruju za tri godine.

 

– Mislim da čovek treba da radi dok god je zdrav i sposoban. Iako ću uskoro ostvariti starosni uslov za odlazak u penziju, ne vidim zašto bih iskoristio tu mogućnost. Smatram sebe vrednim čovekom koji još može mnogo da doprinesem i dok god budem mogao ja ću raditi – kaže Krkobabić za Telegraf i dodaje da nije svrha otići u penziju jer “samo radno sposobni ljudi doprinose i pune državni budžet”.

 

Sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rođen je 1. januara 1966, a počeo je da radi s 26 godina. Dačić nema mogućnosti da ostvari pravo na prevremenu penziju, s obzirom na to da starosni uslov stiče 2031, a 40 godina radnog staža će imati tek naredne godine.

 

Lider LDP Čedomir Jovanović rođen je 13. aprila 1971, a počeo je da radi u januaru 2001. kao poslanik Skupštine Srbije. Ni ovaj političar neće imati mogućnost odlaska u prevremenu penziju, tako da će moći da postane penzioner tek za 22 godine, tačnije 2036.

 

Skoro neće u penziju ni Aleksandar Vulin, pošto je počeo da radi 2000. kao pomoćnik direktora marketinga u firmi “Superpres”, a rođen je 2. oktobra 1972, pa mu starosna penzija dođe kao “najbrža mogućnost penzionisanja”. Vulin će uslov za penzionisanje steći 2037, tek za 23 godine.

 

I predsednika Vlade Aleksandra Vučića čeka još mnogo posla. Rođen 5. marta 1970, 2035. puni 65. godina, kad ostvaruje uslov za odlazak u starosnu penziju.

Međutim, za razliku od prethodno pomenutih političara, premijer je počao da radi s 22 godine, kao novinar na Kanalu S na Palama, pa bi uslov za prevremenu penziju mogao da stekne već 2031, kad mu se navršava punih 40 godina radnog staža.

 

Posle Krkobabića i Nikolića, najskorije bi mogao da se penzioniše lider NDS Boris Tadić. Tadić je počeo da radi s 30 godina kao profesor u Filološkoj gimnaziji, pa neće steći pravo na prevremeno penzionisanje. Rođen je 15. januara 1958, pa za svega 9 godina puni 6, čime će steći uslov za odlazak u prevremenu penziju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here