Dačić: Centar za vanredne situacije bez vojnih aktivnosti

0

 

"Ovo nije bilo kakav projekat sa vojnim primesama, kako se moglo čuti u javnosti, reč je o humanitarnim aktivnostima koje se baziraju na oceni da države regiona treba da se organizuju i formiraju Centar koji bi im brzo pomagao u slučaju požara, poplava i zemljotresa“, rekao je Dačić na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj razmeni iskustava u oblasti vanrednih situacija u regionu jugoistočne Evrope.

 

Istakavši da je cilj tog projekta plemenit, Dačić je rekao i da građani očekuju brzo reagovanje nadležnih kako bi ih zaštitili u slučaju vanrednih situacija, podsetivši da po podacima eminetnih međunarodnih institucija, jedan evro uložen u prevenciju rizika štedi četri puta veću sumu ukoliko dođe do štete.

 

 

Ruski "iljušin" koji je gasio požare na Staroj planini

 

"Ideja je da u letnjim mesecima određen broj ruskih letilica za gašenje požara bude u Nišu kako bi se smanjio vremenski period pružanja adekvatne pomoći državama koje su ugrožene ekstremno visokim temperaturama", objasnio je on.

Po njegovim rečima, planirano je da se Centar bavi edukacijom i obukom osoblja za reagovanje u vanrednim sitruacijama – poplavama, tehničko tehnološkim incidentima, šumskim požarima, klizištima.

 

 

 

On je istakao i da je zato sve izraženije potreba zajedničkog odgovora više država, naglašavajući da je neohodno i zajedničko planiranje i stručno usavršavanje kao i opremanja onih koji su angažovani u oblasti zaštite i spasavanja.

 

Međunarodnu konferenciju "Iskustva zemalja učesnica u suočavanju sa vanrednim situacijama i potreba za osnivanjem regionalnog centra za upravljanje vanrednim situacijama", organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, a skup je otvorio premijer Mirko Cvetković.

 

Uz predstavnike više međunarodnih institucija u radu konferencije učestvuju i predstavnici Italije, Španije, Švajcarske, Danske, Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Kipra, Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here