Tanjug
Ivica Dačić

“Srbija je zainteresovana samo za mir i nikakva hegemonija nad Crnom Gorom je ne interesuje”, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacujući optužbe crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova da se Srbija meša u unutrašnje stvari te zemlje.

– Velika je laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore, naprotiv, Srbija se stalno javno zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama – rekao je Dačić.

On je naveo da povodom “bestijalnih” napada na Srbiju i njega lično od strane crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, želi jasno da poruči: “Bestidno je i besplodno plašenje crnogorskog naroda srpskim hegemonizmom”.

Dačić ukazuje i da ovo nije izgovorio on, već predsednik Milo Đukanović, 1989. godine kada je dolazio na vlast.

– Što se tiče njihovih optužbi na moju kako kažu ratnu prošlost, Miloševića i bratoubilačkog rata devedesetih, podsetiću ih ako su zaboravili, pre nego što sam se ja pojavio u visokoj politici oni i njihove vođe su već bili kod Cavtata i Dubrovnika, oni su na talasu Miloševićeve antibirokratske revolucije došli na vlast u Crnoj Gori govoreći tada da je Slobodan Milošević nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji i da su ponosni što mogu biti rame uz rame sa njim u tim istorijskim trenucima – navodi Dačić.

On kaže i da je njihova Narodna skupština izglasala da daje punu podršku JNA, njihove vođe su tada izjavljivale da će dobiti nametnuti rat sa ustašama koji vrše genocid nad srpskim narodom i da će promeniti granice sa Hrvatskom, kao i da je pohod na Dubrovnik svrsishodan i da je svako suprotno stanovište izdajničko.

– Njihove vođe su grmele da se Kosovo mora braniti svim sredstvima, kao i da se ponose crnogorskom državnošću i srpskim poreklom – podseća Dačić i dodaje da je sve to bilo pre nego što se uopšte i pojavio u visokoj politici.

On ističe i da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana.

– Uostalom, to je u slučaju Srbije jedan od uslova i za ulazak u EU, pa tako Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje, čak i ultimativno, položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto – napominje ministar.

Dačić ističe da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najavama otimanja imovine SPC i hapšenjem vladike Joanikija i drugih sveštenika.

Poručio je crnogorskim vlastima da će lako oni sa njim, jer je Srbin iz južne Srbije i da se pitao nikad sa njima ne bi ni pravio zajedničku državu, ali pitao se, kaže, unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polu-crnogorac, Aleksandar Karađorđević.

5 COMMENTS

  1. Resiti za sva vremena a da 30 % ugrozeni srba nece vise sa diktatorom je normalno i imaju pravo da se otcepe, tako to vidi i bandit milo inace nebi priznao kosovo.
    Samo zovnite sestre i braco….

  2. 200 godina pogresnu politiku prema njima imamo. Ovajdili se o nas ko niko nikada u istoriji, prvo u Srpskim teritorijama koje su prisvajali a posle i polozajima po Srbiji u socijalizmu, sve to ispod nasih bratskih skuta, a cim nam se nadju iza ledja zabaduju noz. Kapitalucija je trebalo da im bude poslednji cin, a Srbijanska vojska ih oslobodia i podarila im nove teritorije i drzavnost. I sada oni nas optuzuju za tadasnju okupaciju. Podlost je slaba rec!! Amin Dacicu.

  3. e, pa , jbg. zavadi pa vladaj, isprobano mnogo puta i radi na zalost!? Nije Crnogorski narod u pitanju jer se oni tamo nista ne pitaju, vec Nato profiteri prodali veru za veceru, i sada nema nazad za njih! Milogorci i novocrkvanin Dedejic su Nato placenici, a na zapadu za platu mora da se radi, nije to Srbija gde stoluju vek u nazad! Naravno da je Dacic u prvu, posle 200 god. podmetanja i naive, krajnje je vreme da i Srbin dobije drzavu, da njome upravljaju Srbi, a da lepo moze da zivi svako ko je zahvalan za to!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here