Dačić: Došlo je vreme da svi sarađuju

0

Srbi sastavni deo i dobrog i lošeg u Evropi: Ivica Dačić
 

Dačić je rekao da je Srbija često bila sinonim lošeg, a da je članstvo u EU preduslov da se to loše neće dešavati.

 

"Ono što je nekada bila Jugoslavija, što je zbližavala narode i države, tu ulogu u budućnosti preuzima EU. To je možda jedan od načina za prevazilaženje međusobnih konflikata i smirivanje tenzija. Ponekad imam osećaj da ni mnogi u Evropi ne shvataju koliko smo mi sastavni deo dobrog i lošeg dešavanja u Evropi", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare povodom održavanja konferencije o zapadnom Balkanu.

 

Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc naglasio je da 100 godina posle početka Prvog svetskog rata treba raditi na zajedničkoj evropskoj budućnosti i konstatovao da je širenje EU od velike važnosti. On je rekao da je pre stotinu godina geografska karta prekrajana na ratištima, a da se danas radi zajedno za konferencijskim stolom na zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Kurc je naglasio da će na konferenciji o zapadnom Balkanu biti razmotreni načini kako zemlje EU mogu pomoći obnovi Srbije i BiH nakon katastrofalnih poplava i uputiti jasan signal da Albanija treba da dobije status kandidata za pregovore sa Unijom.

 

"Evropska perspektiva nije nikakav poklon, već je u interesu i zemalja članica Unije, a tako i Austrije i njene privrede, jer od stabilnosti na Balkanu zavise privreda, radna mesta i drugih stvari u Uniji", ocijenio je Kurc.

 

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je kao "snažni signal" to što se 100 godina od početka Velikog rata održava konferencija o zapadnom Balkanu u Beču.

 

"Proces širenja je najmoćniji instrument za transformaciju zemalja aspiranata za postajanje članice, ali i EU u celosti", istakao je File.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here