Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, zahvalio je danas ministarki spoljnih poslova Gvatemale Sandri Hovel Polanko na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Takođe, Dačić je istakao da je Gvatemala glasala protiv prijema Kosova i u UNESCO i u Interpol.

“Srbija Gvatemalu smatra istinskim prijateljem. Odnose naše dve zemlje karakteriše veoma visok nivo međusobnog razumevanja, uvažavanja i podrške u najvažnijim pitanjima za naša dva naroda”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa Polanko.

Tema razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Gvatemale, ističe Dačić, bila je i ukidanje viza, dodajući da dve države na tome rade.

Dačić i Polanko su potpisali dva memoranduma, jedan o uspostavljanju mehanizama političkih konsultacija i drugi o saradnji diplomatskih akademija dve zemlje.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija zainteresovana za dalje unapredenje bilateralnih odnosa sa Gvatemalom i dodao da su u tom cilju i potpisani memorandumi.

Dačić je naveo da je važno da dve zemlje uspostave saradnju i u drugim oblastima, kao što su obrazovanje i razmena studenata, i dodao da je ekonomska saradnja na relativno niskom nivou u odnosu na mogućnosti, ali da se saradnja može ostvariti i u vojnom obrazovanju i industriji.

Podsetio je da je pre nekoliko meseci u Gvatemali jedna ulica ponela ime našeg nobelovca Ive Andrića, a danas će, dodaje, jedna beogradska ulica nositi ime nobelovca iz Gvatemale Migel Anhela Asturijasa.

Dačić je kazao da će odnosi dve zemlje i u budućnosti ostati čvrsti, jer ih povezuju, kako navodi, slični problemi zbog dvostrukih standarda koje Srbiji i Gvatemali nameće međunarodna zajednica.

“Ti univerzalni problemi zahtevaju da bolje sarađujemo, da budemo istinski prijatelji, partneri i saveznici”, podvukao je Dačić.

Ministarka Gvatemale Sandra Hovel Polanko kaže da je u Srbiji imala dobre sastanke i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i potpredsednikom Narodne skupštine.

Posebno je istakla značaj ukidanja viza između Srbije i Gvatemale i kazala da bi to “probudilo” trgovinske i turističke potencijale, ali i otvorilo prostor da se narodi dve zemlje bolje upoznaju.

Ocenila je da će memorandumi doprineti da se više unaprede odnosi dve prijateljske zemlje i dodala da odnose treba jačati ne samo na bilateralnom nivou, veći i u drugim aspektima – obrazovanju, ekonomiji, kulturi.

2 COMMENTS

  1. Gvatemala?Da ne vredjam čestite ljude iz Gvatemale i njihovu zemlju,ali ti Dačiću opet ko kiša oko Kragujevca.Kakva Gvatemala?Dobro prijatelji su priznajem to.Ali tebe okružuju horde zlikovaca iz aMerike i zemalja njenih podanika,a ti pričaš o Gvatemali.Pa sutra će ti i ona okreuti ledja samo kad je nanjuši hijena aMerika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here