www.mfa.gov.rs
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), na kojoj će biti reči o situaciji na Kosovu i Metohiji, biti održana 31. oktobra uprkos pokušajima Prištine da se izbegne njeno održavanje.

– Definitivno je da će sednica biti održana 31. oktobra u SB UN i ja ću na njoj učestvovati. Na kraju su ipak predstavnici Prištine obavestili da će doći na sednicu – rekao je Dačić.

On je istakao da će se članice SB UN upoznate sa aktuelnom situacijom na KiM, sa brojnim incidentima, sa aferom oko navodnog trovanja, velikim lažima koje dolaze iz Prištine.

– Preneću stavove predsednika Vučića da mi želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastavku dijaloga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse – poručio je Dačić.

Dačić je podsetio da je na osnovu dogovora sa početka godine predviđeno da se redovna sednica SB UN na kojoj bi se raspravljalo o izveštaju generalnog sekretara o situaicji na KiM održi u oktorbu. Prema njegovim rečima, predsedavajući Južnoafrička Republika je stavila sednicu u program rada za oktobar i ona je zakazana za 31. oktobar.

Komentarišući informaciju da je sednica mogla da bude odložena, jer prema pisanju medija, ambasadorka Kosova Vljora Čitaku nije mogla da dođe na sednicu 31. oktobra, Dačić je podsetio da nije reč o pozivu za Čitaku već za predstavnika u Prištini.

Ranije su mediji javili da je sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, predviđena za 31. oktobar, pod velikim znakom pitanja i da iza toga stoji Velika Britanija. Navodno je sednica mogla da bude odložena iz „jednog bizarnog razloga“, jer na zasedanje u Njujorku, navodno, ne može da dođe ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

1 COMMENT

  1. Gospodine Dačiću da bi bili ministar inostranih poslova, pored opstih kriterijuma treba da poznajete bar engleski jezik. Nije dovoljno misliti da znate da pevate, jer i to radite fals. Ne mislim da ispunjavate osnovne uslove da bi predstavljali nasu zemlju u svetu. Stidim se sto nas Vi predstavljate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here