Tanjug
Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima pravo da se ljuti na Izrael zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom. Dačić je pozvao muslimanske zemlje da povuku priznanje Kosova.

– Ako je Srbija govorila da je Kosovo naš Jerusalim, a sada neko naš Jerusalim priznaje kao da je albanski, onda to ne može da ne ostavi posledice po naše odnose. Srbija ima pravo da se ljuti na Izrael zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom. Izraelu je više puta jasno rečeno da će to sigurno poremetiti naše odnose – rekao je Dačić.

– Ovo je samo još jedan pokazatelj da svaka zemlja i svaki narod gledaju pre svega svoj interes – kazao je nekadašnji ministar spoljnih poslova.

Na pitanje da li je Srbija gledala na svoj interes kada je u septembru aminovala takav potez u Vašingtonu, Dačić kaže:

– Takav potez nije aminovan sa naše strane. Kao što znate, tu su postignuta dva sporazuma. Mi nismo želeli da ulazimo u takve aranžmane koji bi vezivali Beograd i Prištinu. Izraelu je praktično ostalo da odluči šta je za njih bolje. Mislim da je tu prevladala želja da jedna muslimanska zemlja otvori ambasadu u Jerusalimu, a to ima i loše konsekvence za njih.

To što se u Prištini trenutno proslavlja pobeda nad blokadom novih priznanja, Dačić kaže da to nije tako, već da se, pre svega, radi o američkoj pomoći.

– Da nije bilo Amerike, to se nikada ne bi desilo. Ali se ovde sada postavlja veliko pitanje – ja pozivam sve muslimanske zemlje da odmah povuku priznanje Kosova – zaključio je on.

3 COMMENTS

  1. И то и онај први ћете отворити амбасаду у Јерусалиму. Све радите на признању. Задњи потез Газиводе. Не правите се Тоше.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here