Dačić na brodu punom afera

Primopredaja bez čestitki: Ivan Mrkić i Ivica Dačić
 

Kakav je bio odnos prema dijaspori, pokazalo se i na primeru Kanade, zemlje nastanjene brojnim građanima iz Srbije i regiona koja je od januara prošle godine do sredine aprila ove, kada je imenovan Mihajlo Papazoglu, čekala na dolazak ambasadora iz Beograda.

 

Otpravnici poslova, a ne ambasadori, još uvek predstavljaju Srbiju u Grčkoj, Argentini, Koreji, Siriji, Zambiji i Maroku. Srpsko ministarstvo spoljnih poslova zapošljava blizu 1.000 ljudi, većinom partijskih kadrova i sve manje profesionalaca. Tako je, između ostalog, u Nigeriju za ambasadora otišao kadar Nove Srbije, seksolog Jovan Marić, a u Crnu Goru fudbalski trener, naprednjak Zoran Bingulac.

 

"Generalni" Odalović

Upućenima u stanje u srpskoj diplomatiji ne deluje obećavajuće najava čišćenja ovog resora od partijskih kadrova.
Naime, dosadašnji generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, koji je inače i funkcioner SPS-a i predsednik Komisije za nestale, odmah po dolasku Dačića u MSP imenovan je za generalnog sekretara tog ministarstva.

 

Kako će i da li će Dačić raščistiti diplomatski teren ako politička čaršija bruji da bi taj trend mogao da se nastavi odlaskom u SAD i Nemačku recikliranih političkih kadrova – bivših ministara odbrane Nebojše Rodića i diplomatije Ivana Mrkića.

Pitanje je i kako će oni kao ljudi iz doba vlasti Slobodana Miloševića dobiti zeleno svetlo zemalja koje svačiju karijeru stavljaju pod lupu. Ipak, Rodić koji je opterećen i funkcijom bivšeg šefa tajne službe, ne krije optimizam.

– Moje zanimanje je ambasador i čekam realizaciju procedure za dužnost u SAD – potvrdio je Rodić. Mrkić, verovatno svestan da ga Berlin neće prihvatiti, poručuje da ga ambasadorska mesta ne zanimaju.

– Biću angažovan po nekim mestima u Vladi, a postoji mogućnost i da pomažem predsedniku Srbije u onome gde nađe za shodno da traži savete – kaže Mrkić.
Udomljavanje u diplomatiji i odlazak u Peking, kao i u vreme rekonstrukcije Vlade Srbije, avgusta prošle godine, ponovo je odbio bivši ministar rudarstva Milan Bačević.

Priznao je da ne želi da ide iz Srbije, a za početak nastavlja sa starim poslom fakultetskog profesora.

Kadriranje u diplomatiji, prema Dačićevim rečima, neće biti samo njegov posao, već kako je objasnio, plod dogovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom države Tomislavom Nikolićem.

 

Starlete, vozači i deca atentatora

Ivan Mrkić je u više navrata bio na tapetu javnosti, a jedna od njegovih najvećih afera jeste dovođenje dve starlete na rad u Ministarstvo. U javnosti je kritikovan i kada je nekadašnjeg vozača Marka Blagojevića postavio za generalnog sekretara MSP-a, a potom i Dragana Marića, sina atentatora na bivšeg šefa države Borisa Tadića za šefa svog kabineta, a prevodioca za japanski Snežanu Janković na mesto državnog sekretara.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime