Dačić: Ne mešati se u sukob “džinova”

0

Fonet
Predsedavanje OEBS-om velika šansa za Srbiju: Ivica Dačić
 

On je naveo da je predsedavanje Srbije OEBS-om prilika koja se ne propušta i da Beograd ne sme da se meša u sukob "džinova" međunarodne zajednice povodom ukrajinske krize, niti sme da dozvoli sebi da sudi bilo kome od velikih igrača.

"Zemlja koja je, na najgori mogući način, osetila šta znači izolacija, izopštavanje sa međunarodne scene, od 1. januara će dobiti šansu da svoje teško iskustvo pretvori u jasan dobitak", naveo je Dačić u autorskom tekstu za "Nedeljnik".

Prema njegovim rečima, Srbija treba da proba da bude predsedavajući koji će pomoći OEBS-u da bude most i veza između sukobljenih strana, da razgovara sa svima i da ih ubedi da je dijalog jedino rešenje.

"Ova igra se igra po njihovim pravilima, u njihovim rukama su i mač i pogača, i zločin, i kazna, i bilo kakav naš sud, ne samo da ne bi priznali, nego bi nam, opet po kratkom postupku, odmah i presudili. Bez prava žalbe", naveo je Dačić.

On je dodao da je dobro što Srbija postaje predsedavajući u trenutku kada ni sa jednim od "boraca u ringu" nema nikakve neraščišćene račune, niti bilo koji problem zbog kojeg bi je bilo ko od njih doživio kao neprijatelja, ili čak opasnost.

"Srbija treba da ugled koji je stekla i koji će povećati tokom predsedavanja OEBS-om iskoristi da i u svom dvorištu ponovo oseti samopoštovanje i dostojanstvo koje je tokom godina izgubila. Zemlja koju svet poštuje nema razloga da ne poštuje samu sebe", dodao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here