Tanjug

Lider SPS Ivica Dačić izjavio je danas, posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o formiranju vlade, da nije bilo razgovora o imenima ministara ili resorima, a da je koalicija SPS-JS spremna za nastavak saradnje sa SNS, koja bi trebalo da se temelji na zajedničkim ciljevima.

– Nismo razgovarali o tehničkim pitanjima, kada će skupština ili vlada, za to postoje zakonski rokovi, ali sigurno je da će vlada biti konstituisana što pre, u najboljem mogućem kapacitetu. Nismo razgovarali o imenima ministara, resorima, razgovarali smo o suštinskim pitanjima – rekao je Dačić.

On je poručio da je koalicija SPS-JS spremna za nastavak saradnje koja bi trebalo da se temelji na zajedničkim ciljevima.

Dodao je da će predsednik preduzeti dalje korake u imenovanju mandatara i formiranja vlade, kao i da je čuo od predsednika da namerava da se formira vlada do kraja avgusta.

Upitan da li lično misli da je SPS bliži ulasku u vladu ili ne, Dačić je odgovorio: “Ne znam. Nema svrhe da mene pitate. Ja nikad ne bih preferirao opoziciju”.

Na pitanje da li su narušeni odnosi SNS i SPS, Dačić je ocenio da taj odnos nikada nije bio narušen.

– Zajedno smo radili svih ovih godina i neću dozvoliti da bilo šta narušava nas odnos. Mi razgovaramo o državnim i nacionalnim ciljevima – rekao je Dačić.

Kako je preneo novinarima, razgovarali su i o “razočarenjima” i u okviru SPS i SNS i ne samo SNS, već liste koju je predvodio predsednik.

– Svako je iznosio svoju muku. Nisam se žalio ni na koga. Nismo mi razgovarali na tom nivou, već u načelu – dodao je Dačić.

On je naveo da je SPS državnotvorna stranka i da je nezamislivo da učestvuje u rušenju vlasti, već naprotiv, da su oni vlast uvek branili.

Kako je preneo, razgovor sa Vučićem bio je veoma opširan, o svim detaljima dosadašnje zajedničke politike, rezultatima koje su ostvarili i o izazovima pred Srbijom u narednom periodu, bilo u naredne dve godine bilo do 2025, što je postavljeno kao parametar za dostizanje određenog nivoa plata i penzija, ali i ciljeva u vezi sa članstvom u EU.

– Mi smo ponosni na sve rezultate koje smo ostvarili u koaliciji od 2012. godine. Srbija je ojačala svoju spoljno-političku poziciju, vratila temu KiM na dnevni red. I kada je reč o ekonomiji, danas možemo sa ponosom reći da u prvom kvartalu imamo najbolje pokazatelje kada reč o rastu BDP-a u celoj Evropi – rekao je Dačić.

On je naveo da se odnosi SPS i SNS ne zasnivaju na projektima, već komplementarnosti ciljeva i poltici.

– Imamo iste ciljeve – da Srbija bude jaka, stabilna, odgovori uspešno na sve izazove, od dijaloga o KiM, ekonomije do članstva u EU. Siguran sam da imamo iste ciljeve, da želimo jaku, modernu i stabilnu Srbiju, koja će u sledeće dve godine moći da postavi čvrste osnove, ključne za budućnost Srbije – dodao je Dačić.

Kako je rekao, šta se bude uradilo u sledeće dve godine, biće dobar pokazatelj i “prolazno vreme” da li Srbije ide dobrim putem, navodeći da ne govori o dve godine zbog predsedničkih izbora 2022. godine, već zato što je, ako postoje ciljevi koji treba da se realizuju do 2025, važno šta će se dešavati u naredne dve godine.

1 COMMENT

  1. СПС у опозицији??? Па тамо нико неби хтео да има посла са њима. Вучић је њихова једина муштерија.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here