EPA/Koča Sulejmanović
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da međunarodni zvaničnici konstantno vrše pritisak na Srbiju zbog Kosova i uvođenja sankcija Rusiji, navodeći da ako Srbija dopusti da izgubi prijatelje i da Kosovo ima većinu i u UN, kakav je slučaj bio u Savetu Evrope, ne može braniti svoje interese.

– Mi smo konstantno pod pritiskom. Vi kada dugo imate visok pritisak, vi se naviknete na njega. Ja ne znam šta bi radili međunarodni zvaničnici kad ne bi vršili prisak. Danas dolazi međunarodni specijalni izaslanik za implementaciju sankcija Evropske unije, Dejvid O’Saliven, on je zadužen u EU za kontrolu izbegavanja sankcija. On ne dolazi da vidi zašto mi nismo uveli sankcije Rusiji, već na koji način mi pomažemo da Rusija izbegne sankcije – kazao je DačiĆ.

Kako navodi, kada je Srbija u pitanju, oni će da vrše pritisak jer žele da politički svi u ovom prostoru imaju isti stav prema Rusiji. Navodi i da je pozicija Srbije delikatna jer brani interese svog teritorijalnog integriteta, a u tome joj pomaže Rusija.

– I ako mi to sada prenebregnemo, šta je tu politički naš interes. Imali smo glasanje sada u Savetu Evrope i mi to nismo mogli da sprečimo, zato što oni imaju većinu. Mi ako dopustimo da oni imaju većinu i u UN, tako što ćemo gubiti prijatelje, mi onda ne možemo braniti naše interese – rekao je srpski ministar.

Kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji i stav prema sukobu u Ukrajini, Dačić je istakao da se Srbija i dalje drži svojih principa koje je donela na početku rata.

8 COMMENTS

  1. Да смо имали памети у глави и пажљиво бирали пријатеље, нико нас не би најурио са Косова. Сачувај нас Боже од пријатеља које Титови пионири траже по целом свету.

    • Znaći, tako je jednostavno,da smo bili prijatelji sa Nemaćkom, Britanijom i Amerikom, ne bi nam oni uzeli Kosovo? Jesi li ti normalani prestani već sa tim Titom,da nije bilo njega, mi bi se prikjućili trojnom paktu, kaošto je knez Pavle hteo! Mada si donekle u pravu, sad oni dobro prolaze! I Hrvati i Mađari i Rumunji i Latvijci i Estonci i Litvanci!

  2. Kosovo je dobila Dronove TB2 pre dva dana su stigli na KS,a ovaj Dozivotni Burokrata moze lagati samo nepismene,sto se tice KS gotovo je.Ne muze vise Srbija da napravi Cirkus Starim migovima oko granica Kosova da bi maglala mozak svom narodu.

  3. Danas ti nije ni Rodjeni Brat (nekad) Prijatelj a kamoli Drugi . Ovde se Radi imati korist ili nemati pa vi vidite
    sta je bolje

  4. Od uvek ti srbi spominju rečenicu pritisak.
    Ja lično ne razumem taj pritisak.
    Samo bi mogao da postavim pitanje toj srpskoj
    gospodi:Šta znači taj pritisak,ko može da vrši
    pritisak na mene u mojoj kući?
    Ma daj bre jednom odgovori tim siledžijama
    ja sam gazda u kući a ne ti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here