Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, upitan da li smatra da će Sud za zločine OVK uspeti da sačuva 20 svedoka u slučaju Haradinaj, rekao je da ne zna da li ima toliko živih svedoka.

Ivicu Dačića su novinari u Beogradu pitali da li će Sud uspeti da sačuva 20 svedoka u slučaju Haradinaj, s obzirom na to da se zna šta je bilo sa drugih 30.

– Ne znam da li ima toliko živih svedoka, ne znam ni na čemu se zasniva taj slučaj, ali u svakom slučaju bi morali da obrate pažnju znajući s kim imaju posla – rekao je Dačić.

Izjavio je da se nada da će zločini OVK biti kažnjeni, bez obzira na to koliko rezervi ima prema raznim međunarodnim sudovima koji su uglavnom sudili Srbima, a ne drugim narodima na prostoru bivše Jugoslavije za zločine protiv Srba.

– Očekujemo da se ta praksa promeni. Ne bih za sada komentarisao ništa više, imajući u vidu da se ta tema na Kosovu i Metohiji zloupotrebljava u smislu određenih političkih igara unutar unutrašnje političke scene Kosova i Metohije, a veliko je pitanje da li tu zaista i postoji neki sukob između njih – rekao je Dačić.

Dodao je da je sigurno to da svi misle isto kada je u pitanju nezavisnost Kosova i svi misle isto kada je u pitanju OVK, odnosno svi opravdavaju zločine OVK prema Srbima.

Ministar je naveo da su danas i Tači i Haradinaj istakli značaj onoga što je Međunarodni sud pravde uradio pre nekoliko godina kada je doneo savetodavno mišljenje.

Kako kaže, Tači je danas rekao i da je to najveća međunarodna pobeda Kosova.

– Žalosno je što su tu međunarodnu pomoć izvojevali koristeći lošu odluku i Tadića i Jeremića u to vreme, imajući u vidu da je loše postavljeno pitanje dalo i takav odgovor – naveo je šef srpske diplomatije.

Kako kaže, Beograd nastavlja borbu do kraja, što znači da će se boriti da se iznađe pravedno, kompromisno rešenje za problem Kosova i Metohije.

– Nadam se samo i želim da se ne završi kao sa ovim drugim sudom – Međunarodnim tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji je na kraju krajeva služio samo za osudu Srba – naveo je Dačić.

“Srbija sopstvenim snagama izborila povlačenje nezavisnosti”

Dačića su novinari u Beogradu pitali i da li je bilo “trgovanja” bilateralnim odnosima, odnosno ukidanjem viza Rusije za građane zemalja koje su neposredno nakon tih sporazuma povlačile priznanja.

– Mislim da su to prazne priče, jer kada se govori to, izražava se sumnja u našu snagu. Kada je ruski predsednik Vladimir Putin bio ovde rekao je predsedniku Vučiću da je veoma iznenađen brojem zemalja koje su povukle priznanje Kosova i da je to veliki međunarodni uspeh – rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da ne zna da li između tih zemalja i Rusije ima viza i dodao da i kad bi to bilo tačno, ne bi bilo ništa strašno, s obzirom na ono šta radi Amerika, koja nudi ekonomsku stabilnost drugima da bi priznali Kosovo.

– Ukidanje viza je toliko sitno da o tome neće da pričaju – rekao je Dačić i obraćajući se novinarki koja mu je postavila pitanje rekao joj je da ga hvali što koordinira svoje aktivnosti sa Lavrovom.

– Hvala vam, ali ko je još u stanju da to uradi – dodao je šef srpske diplomatije.

Kako kaže, borba za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova služi i za to da svako ko je priznao Kosovo mora makar da zna da se Srbija tome protivi.

– Verujte, niko nam nije pomogao, sami smo to uradili i sami ćemo to raditi i dalje i ako je neko i pomogao, ja mu se zahvaljujem, samo da znam ko je – rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ističe da bi voleo da svaki Srbin pomogne u tome da se povlače priznanja nezavisnosti Kosova, navodeći da Albanci koji žive u inostranstvu lobiraju za nezavisno Kosovo.

4 COMMENTS

  1. I vi cete da vodite krivicni postupak prema Haradinaju! E moj Dacicu! Zar se tako drzava brani! Nije mi jasno dali smo mi maloumni narod ili nam smrde noge!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here