Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je “crnogorski režim da razgovara sa svojim građanima o spornom Zakonu o verskim slobodama”.

Dačić je rekao da kriza “nije nastala u Srbiji već u Crnoj Gori”, da je dijalog jedino rešenje i da Srbija stalno poziva na razgovore ali da crnogorske vlasti taj dijalog odbijaju.

Prema Dačićevim rečima, “režim u Crnoj Gori skuplja poene na nastavku antisrpke politike” i nastavlja da optužuje Srbiju za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore iako “godinama niko ništa nije rekao protiv crnogorske samostalnosti”.

Kako je dodao, režim želi da osigura novu pobedu na izborima, pa im ovakvo ponašanje u antisrpskom bloku donosi poene ali i u jednom delu međunarodne zajednice jer su protiv Rusije, Srbije i navodne velikosrpske politike”. Prema Dačićevim rečima, “to vreme je prošlo” i to je velika nepravda jer su “Srbi i Crnogorci uvek bili zajedno i nikad nisu bili u sukobu”.

Šef srpske diplomatije je istakao da “nas ne interesuje državni i pravni status Crne Gore, nas interesuju prava Srba kojih, prema poslednjem popisu u Crnoj Gori, ima 30 odsto”. Dačić je rekao da se ne može porediti položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji koji su, kako je naveo, “vladali Srbijom iako ih ima 0,5 odsto”.

Dačić je pozvao Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o ovom pitanju jer “onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a oni koji podržavaju crnogorski režim po ovom pitanju borbe protiv srpskog naroda, mislim da je veliko pitanje da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo”.

4 COMMENTS

  1. Bravo Dačiću! Red je bio da neko javno i progovori o nekadašnjim “najboljim međ’ Srbima”..
    Karakterna odlika današnjih Crnogoraca se prilično promenila u odnosu na nekadašnje Crnogorca.. Današnji Crnogorac kad je u Srbiji, kad stiču novac i privilegije, ističe da smo mi sve jedan narod, Srbi! A kad ode na odmor u Crnu Goru onda je autohtoni Crnogorac, koji nema veze sa Srbima!

  2. Glupa ideja. Ko bi se otvoreno i iskreno opredelio? Opredeljeni ne idu na Crnogorsko more i nemaju dva drzavljanstva. I ne telefoniraju svakodnevno u stari kraj.

  3. Иста школа као и Ђукановићева. Титова. Да се најежиш, кад они почну да воде дискусије о вероисповести.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here