Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je pre opomene Srbiji potrebno dati odgovor na pitanje kada će EU ispuniti potpisano obećanje da će biti formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da li potpis EU nešto znači.

Dačić je povodom ocene portparola EU Petera Stana da pojedine izjave ne doprinose dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji, istakao da bi Stano trebalo da se podseti da je on, upravo iz želje za pomirenjem i saradnjom, zajedno s visokom predstavnicom Ketrin Ešton potpisao Briselski sporazum, koji ni posle sedam godina nije realizovan.

– Ko time ugrožava pomirenje i saradnju, Beograd ili Priština uz ćutanje EU – postavio je pitanje Dačić i dodao da pri tom, Stano ni reč ne kaže o javno izrečenoj nameri pre nekoliko dana da se ukloni granica Albanije i tzv. Kosova.

– Srbija je za mirno rešenje problema i za kompromis, ali licemerje nije način za pomirenje, narocito ako se i dalje ne zna šta je sa 570 nestalih Srba, nealbanaca i Albanaca koji su zrtve tzv. OVK i gde su njihova tela – istakao je Dačić.

On je naveo da tzv. vlada Kosova osuđuje navodnu pretnju svedocima u Srbiji, a da se u Prištini u isto vreme svaki dan objavljuju tajni spisi iz Haga sa iskazima i imenima svedoka protiv tzv. OVK.

– Uostalom, u Srbiji se nijednom svedoku ništa nije desilo, a u slučaju (bivšeg premijera Ramuša) Haradinaj su desetine svedoka ubijeni, čak i na teritoriji EU, da je i Haški sud morao da konstatuje da oslobađa Haradinaja jer nema više živih svedoka – naglasio je Dačić.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here