EPA/Koca Sulejmanovic
Ivica Dačić

Predsednik dosadašnjeg saziva parlamenta Ivica Dačić izjavio je sinoć da za njega nema nikakve dileme oko toga kakav stav je trebalo zauzeti prema integritetu i suverenitetu Ukrajine, niti prema osudi i sankcijama Rusiji.

– Mi imamo samo jedan interes, a to je Srbija. Nije naš zadatak da postupamo na način na koji to od nas očekuje Zapad i da uvedemo sankcije, niti da pohvalimo Rusiju i priznamo sve što su uradili, i priznamo sve što su oni dodatno priznali. Nije naša uloga ni da ratujemo sa Rusijom niti Ukrajinom, niti da podržavamo jedne protiv drugih, već da vidimo šta je za nas najbolje – poručio je Dačić.

Obrazlažući svoj stav upitao je ironično: da li bi Srbiji osuda Rusije i uvođenje sankcija toj zemlji povuklo priznanja nezavisnosti Kosovo. Ne bi, rekao je, već bi upravo pomoglo da Kosovo dobije nezavisnost, jer, kako kaže, glas Rusije u Savetu bezbednosti je brana da se to ne dogodi.

Napomenuo je da ne može da razume da SAD, koje su dve godine čekale da posle početka Prvog svetskog rata da ih napadne Japan da bi se odlučile da li da učestvuju u tom ratu, očekuju od Srbije da se za tri dana odluči i pored toga što rat sada nije zahvatio Srbiju.

– Kao da smo mi naivni i glupi, ubeđuju nas da je u pitanju grubo kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, kao da se na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije ništa nije dogodilo. I kao da će naše osuda i priznanje nama vratiti Kosovo i vratiti princip teritorijalnog integriteta, ili će oni reći da to važi samo od sada – rekao je Dačić.

Komentarišući dvostruke aršine koji se služe međunarodni zvaničnici i navode da je u Ukrajini došlo do gnusne povreda Povelje UN i drugih međunarodni akata, rekao je:

– Pa, sve je to bilo na KiM. Kako vas nije sramota, da kažete sada da Srbija ugrožava međunarodni poredak, jer neće doneti osudu Rusiji? Šta će nam doneti osuda? Hoće li SAD povući priznanje Kosova i prestati da traže učlanjenja u međunarodne organizacije? – naveo je Dačić.

 

 

 

 

2 COMMENTS

  1. “…samo jedan interes…” До јуче су нас гањали да по целом свету, певамо Интернационалу а данас их интересује само Србија. Кад ће Срби да скину са врата ове Титове безкичмењаше и забране им да се мувају по Српској скупштини?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here