( FOTO TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA / bb)
Pozdrav makrona i Dačića u okviru generalne debate 74. zasedanja Generalne skupstine Ujedinjenih nacija

Učešće srpske delegacije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija završeno je danas, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da su dani u Njujorku za Srbiju bili veoma uspešni i da je delegacija ostvarila ciljeve koje je zacrtala pre polaska.

Dačić kaže da su predsednik Vučić i on imali sastanke sa predstavnicima 92 zemlje i sa predstavnicima više od 20 međunarodnih i regionalnih organizacija.

– Efekat našeg boravka ovde je veliki. Svima je postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju. I sam govor predsednika Vučića bio je izuzetno dobro propraćen i primljen. Ostvaren je niz sastanaka sa najvažnijim zemljama sveta i to je od velikog značaja za ojačanje našeg međunarodnog položaja – rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podseća da je Vučić imao sastanke sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ruskim ministrom Lavrovim i naglasio da je tim razgovorima definisan krug najvažnijih zemalja koje mogu da imaju veliku ulogu u daljem razvoju političke situacije u našem regionu, a pre svega kada je reč u odnosima s Prištinom.

– Ostvareni su veoma važni sastanci sa zemljama koje su vodeće u međunarodnoj zajednici gde se videlo da postoji izuzetno razumevanje. To se videlo i na sastancima sa predstavnicima američke administracije, ne samo sa predsednikom Trampom već i na sastancima sa Rikerom i Palmerom – ocenio je Dačić.

Kaže da je imao prilike da se susretne i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji mu je rekao da će nakon završetka izbora na KiM da se aktivnije uključi u rešavanje problema u odnosima sa Prištinom, to jest u nastavak dijaloga.

– Makron mi je preneo da je izuzetno zadovoljan prijemom u Beogradu, izrazio sam mišljenje koje delimo predsednik i ja, da je poseta Makrona bila jedna od najboljih poseta u poslednjih dvadesetak godina – rekao je ministar i dodao da je imao sastanke i sa ministrima inostranih poslova Nemačke, Kine i Francuske.

Na sastanku sa predstavnicima Rusije, kaže Dačić, sa njihove strane jasno je iskazana podrška Srbiji.

Govoreći o ciljevima koje je Srbija imala pre dolaska u Njujork, Dačić kaže da je jedan od njih bio da srpska delegacija razgovara sa zemljama koje su priznale Kosovo, u nameri da preispitaju svoje odluke.

– Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine – naglasio je Dačić.

Cilj je bio, dodaje on, i da Srbija osnaži zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da ostanu pri tom stavu i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

– I na tim sastancima smo dobili uveravanja da nikakve promene stava neće biti. Svaki naš razgovor je bio i vezan i za Interpol i iz njih smo sigurni da Kosovo nema šanse da postane članica Interpola ni na ovom zasedanju u Čileu – podvukao je Dačić.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, kaže on, jedan od ciljeva je bio da se Srbija nametne sa svojim inicijativama kao regionalni faktor stabilnosti, pomirenja, kao lider u regionu.

– Mislim da je ideja koju je predsednik Vučić lansirao u razgovorima sa Ramom i Zaevim o zajedničkom tržištu, ekonomiji, putovanjima bez pasoša – sve je to Srbija odavno predlagala ali nije bilo dobrih političkih ođeka od strane nekih zemalja u regionu – primetio je Dačić.

Ukazao je i da je Vučić u svom govoru u UN-u upotrebio slogan, koji je, podseća, bio moto svih naših političara, između ostalih i kralja Aleksandar Karađorđevića – „Balkan balkanskim narodima“.

– Time se želi reći da ukoliko bi balkanski narodi sami rešavali svoje probleme, bez negativnih uticaja sa strane, da bi za sve nas bilo mnogo bolje – istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije zaključio je da je srpska delegacija u Njujorku postigla izvanredan uspeh, da su svi dobro funkcionisali kao tim i da će nastaviti sa takvom zajedničkom spoljnom politikom i uspešnim predstavljanjem naše zemlje i u narednom periodu.

1 COMMENT

  1. Vreme će pokazati,ako ne već sutra šta ste to vi tamo postigli.vi ti zapadni licemeri i lažovi su i do danas obećavali i davali nadu medjutim kad je dolazilo do konkretnih sprovodjenja obećanog videlo se naličje njihove dobronamernosti.Ali u svakom slučaju treba razgovarati oči u oči ti je najbolji dijalog.Videćemo,videćemo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here