Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija kampanjom povlačenja priznanja ne radi protiv Kosova, već da želi da natera Prištinu da se dođe do nekog kompromisa.

– Oni neće kompromis, kažu – nas je priznalo 116 zemalja. Hajde sada da vidimo koliko ih je priznalo? Bedžet Pacoli mi se žalio da sam mu uništio karijeru i pitao me zašto radim sve to oko priznanja. Mi ne radimo protiv Kosova, već da ih nateramo da postignemo neki kompromis – rekao je Dačić.

Navodi da je nedavno bio u poseti zemljama Pacifika i da sa većinom njih Srbija nije imala uspostavljene diplomatske odnose. Sa državom Nauru u septembru su uspostavljeni diplomatski odnosi, a i dalje ne postoje sa državama kao što su Samoa i Vanuatu.

– Ne mogu da se načudim šta su radili ovi pre nas. Ako nemamo uspostavljene diplomatske odnose, to znači da nemamo nikakve kontakte sa tom zemljom, da za tu zemlju ne postojimo. Oni priznaju Kosovo, a ne priznaju nas. Mi smo to dozvolili. I nije takva situacija samo na Pacifiku – naveo je Dačić.

Dodaje da se radi i sa članicama Uneska i Interpola koje nisu države, već predstavljaju teritorije, a koje su glasale za ulazak Kosova u te organizacije, da se prebace na „srpsku stranu“.

Upitan da li će Maldivi povući priznanje, Dačić je podsetio da je u njihovom parlamentu pokrenuta afera da je Kosovo dalo dva miliona dolara za priznanje ministru spoljnih poslova.

– Ako neko misli da ćemo mi dati dva miliona da povuku priznanje, to nije način na koji mi razgovaramo. Taj što je priznao Kosovo sprema se da bude protivkandidat postojećem predsedniku Maldiva i tu su nam se interesi poklopili – zaključio je on.

4 COMMENTS

  1. da vidio sam sve te zemlje koje su povukli priznanje kosova, moram da ti si zahvalim jer tek sad znam da te zemlje i stvarno postoje (imena su im malo cudna ali su drzvave, svaka cast majstore) …. sta mene bi isto zainterosovalo da hnam, koliko je to sve Srbiju kostalo

  2. Kad ce Crna Gora da povuce priznanje,treba vrsiiti pritisak na Mila Djukanovica tako sto treba smanjiti Crnogorce na vaznim funkcijama u Srbiji?

  3. Druze Dacicu , Hvalis se sa tim drzavicama
    koje su povukle priznaje Kosmeta. Ok sta je
    da susjedima, kao prvo sve republike
    Srpskohtvatskog govora, bilo je rijeci da Ceska, Italia, pa i Francuska, kada je bio predsjednik Emmanuel Makron u posjeti
    Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here