EPA/Roman Pilipey
Ivica Dačić

Predsednik SPS Ivica Dačić položio je danas venac na grob Dimitrija Tucovića i čestitao 1. maj, Praznik rada, ističući da se upravo u aktulenim uslovima pandemije virusa korona pokazao značaj klasičnih socijalističkih ideja, za koje se i sam Dimitrije Tucović zalagao.

– Simbolički gledano, čak i u uslovima jedne ovakve velike opasnosti, pokazala se važnost nekih ideja koje su klasične socijalističke ideje, za koje se zalagao i sam Dimitrije Tucović. Pre svega ideje solidarnosti, jakog učešća države u ključnim momentima – rekao je Dačić.

On je ocenio da je koncept neoliberalnog kapitalizma propao svuda u svetu, jer sada sve države primenjuju socijalističke mere, odnosno finansijski pomažu privredi i građananima, za razliku od teorije neoliberalizma koja kaže da je tržiste jedino merodavno.

– Da smo danas prepušteni čistom tržištu, pretpostavljate šta bi se desilo i kolike bi bile posledice ove krize – konstatovao je Dačić.

Sa druge strane, naveo je da je ova situacija još jedan pokazatelj značaja javnih ustanova, u ovom slučaju državnog zdravstva.

– Da nema jakog državnog zdravstva, posledice krize izazvane pandemijom bile bi teške i tragične i u Srbiji – rekao je Dačić.

On je svim građanima čestitao 1. maj, koji, kaže, nije samo jedan praznik sa ideološkim predznakom, već je nastao kao rezultat jedne velike tradicije borbe za radnička prava.

– Sve dok postoje odnosi, u kojima ima potrebe za borbom i zalaganjem za osnovna radnička prava, biće prisutna i potreba slavljenja ovakvog praznika. Srećan 1. maj, ove godine da ga provedemo u znaku borbe za zaštitu zdravlja i života ljudi – rekao je Dačić.

Dodao je da je ove godine venac na grob Dimitrija Tucovića položio dan ranije nego obično, upravo zbog epidemije i mera ograničenja kretanja, koja će važiti na sam 1. maj.

Dačić je venac položio zajedno sa predsednikom Skupštine grada i predsednikom Beogradskog odbora SPS Nikolom Nikodijevićem.

Dimitrije Tucović bio je novinar, političar i publicista, kao i istaknuti vođa i teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji i jedan od osnivača Srpske socijaldemokratske partije.

2 COMMENTS

  1. Зар нико још није нашао вакцину за Дачића. Не дајте овоме да заступа интересе Србије по свету, поново ће цео свет да нас бомбардује. Нико неће више да улаже капитал у Србији. Пустите га да сутра, за 1 мај држи говор пред великим скупином Титових пионира.

  2. dacicu zar nemas bolji vesti za srbski narod od ove tvoje socijalisticke narod se jos nije odmorijo od tvoji socijalista

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here