Tanjug
Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je u razgovoru sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) za Kosovo i Metohiju Dorom Bakojani preneo stav Srbije da bi prijem tzv. Kosova u SE bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.

Šeficu delegacije Parlamenta Grčke u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Doru Bakojani Komitet za politička pitanja i demokratiju PS SE imenovao je za izvestioca koji treba da sačini izveštaj u situaciji na Kosovu i Metohiju.

Dačić je tokom sastanka održanom na marginama sednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju PS SE na Kritu, napomenuo da je pitanje Kosova i Metohije od velike važnosti za našu zemlju jer se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, saopšteno je iz kabineta predsednika Narodne skupštine.

Dačić je istakao da je od velike važnosti da budući izveštaj obradi sva pitanja iz domena rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope – stanje demokratije i institucija na KiM, vladavinu prava i ljudska prava, uz zadržavanje statusno neutralnog pristupa.

Posebno je izrazio očekivanje da će budući izveštaj analizirati položaj srpskog stanovnistva na KiM, naročito u svetlu konstantnog uskraćivanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Dačić je podsetio da građanima Srbije na KiM nije omogućeno da slobodno izraze svoju volju i učestvuju na nedavno održanom referendumu, parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji.

Podvukao je da je Srbija čvrsto opredeljena za mir i stabilnost, kao i za postizanje kompromisa u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije kroz dijalog.

Izrazio je žalost što dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji jer druga strana očigledno dijalog ne želi, o čemu svedoče i njihovi jednostrani potezi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here