ATAImages
Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je pismo zahvalnosti od Austrije, u kojem ta zemlja zahvaljuje Srbiji na pomoći prilikom povratka austrijskih državljana u Beč.

U pismu koje je uputio ministar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Aleksandar Šalenberg, izražava se zahvalnost ministru i Srbiji što je grupi od 20 državljana Austrije, 16 državljana Srbije koji žive u Austriji i državljanima iz drugih članica Evropske unije da se vrate svojim kućama 1. aprila letom Er Srbije iz Beograda za Beč.

“Visoko cenimo ovaj gest prijateljstva i saradnje i pamtićemo ga dugo nakon završetka krize izazvane COVID-19”, navedeno je u pismu, saopštio je MSP.

On kaže da kriza prouzrokovana virusom COVID-19 predstavlja globalni izazov bez presedana koji zahteva da se ulože veliki napori kako na bilateralnom, tako i na evropskom i multilateralnom nivou, a da ministri spoljnih poslova treba da osiguraju povratak u svoju zemlju svim građanima koji moraju da se vrate iz inostranstva.

Šalenberg je naveo da je Austriji drago što može da pruži pomoć prilikom povratka srpskih državljana iz Lime i Sidneja u Evropu i da je ta zemlja spremna da nastavi da pomaže, kad god je to moguće, u predstojećim danima i nedeljama.

“Podrška koju je Evropska unija pružala poslednjih godina, pre svega sa ciljem da se ojača srpski zdravstveni sistem, predstavlja važnu investiciju u kapacitete Srbije da se bori sa situacijama kao što je ova”, naveo je on.

Dodaje da je Austrija čvrsto podržala i dodatne inicijative Evropske unije u pružanju konkretne, značajne pomoći svim zemljama u regionu koje su zahvaćene krizom zbog virusa COVID-19.

“Drago mi je što je Evropska unija najavila prvi sveobuhvatni paket pomoći u vrednosti 93.4 miliona evra u obliku donacija, zajedno sa nizom krucijalnih nefinansijskih mera pomoći. Uveravam Vas da će Austrija nastaviti da bude uz Srbiju i zemlje u regionu”, naveo je austrijski ministar.

1 COMMENT

  1. Захвалност коме и зашто? Па наравно, Швабе поново прижељкују да Срби падну у мрак комунизма, пардон, социјал-демокретије по Титовим аршинима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here