Dačić: Srbija će pošteno rešavati krizu u Ukrajini

0

Fonet/Dragan Antonić
Kompromis, dijalog i mirno rešavanje sporova će biti moto Srbije: Ivica Dačić
 

Na prvom ovogodišnjem sastanku Stalnog saveta OEBS kojom je i formalno počelo predsedavanje Srbije, Dačić je rekao da će prioriteti Srbije biti ukrajinska kriza, ali i zamrznuti konflikti u svetu i podsticanje saradnje na Zapadnom Balkanu.

U obraćanju ambasadorima zemalja članica Dačić je podsetio da se tokom predsedavanja Srbije navršava 40 godina od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija i pozvao na vraćanje korenima KEBS/OEBS pod motom "Ponovo jačanje vere i poverenja u cilju stvaranja jedne pozitivne agende za budućnost".

Dačić je rekao da predsedavanje Srbije OEBS dolazi u veoma teškom trenutku jer "situacija u Ukrajini i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti regiona, kao i evropskoj i globalnoj bezbednosti" i pozvao obe strane na obustave neprijateljstava.

"Srbija je spremna da deluje kao pošten posrednik u ovom procesu i da na nepristrasan i transparentan način koristi prednosti koje OEBS nudi kao organizacija", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je istakao da predsedavanje Srbije kao zemlje sa Zapadnog Balkana može da pruži dodatnu vrednost radu OEBS posebno u smislu prenošenja pouka stečenih na osnovu sopstvenog iskustva na širi region OEBS.

"Verujem da naše predsedavanje može i da pruži dodatni podsticaj ovoj pozitivnoj agendi jačanjem regionalne saradnje i unapređenjem procesa pomirenja", dodao je on.

Predsedavajući OEBS-om rekao je da će Srbija kao predsedavajuća posebnu pažnju posvetiti borbi protiv terorizma, naročito fenomenu stranih terorističkih boraca, kao i nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji koji dovode do terorizma i radikalizacije mladih.

"Moramo biti nedvosmisleni u našoj osudi svih oblika terorizma, a istovremeno obezbediti da naša društva ostanu ujedinjena protiv pokušaja da se stvore podele na verskoj osnovi", rekao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here