Tanjug
Ivica Dačić

 Vlade Srbije i Slovenije održaće sredinom decembra zajedničku sednicu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je konstatovao da su poslednjih godina intenzivirani bilateralni kontakti i da su odnosi dve države veoma dobri i možda čak na najvišem nivou od vremena odvajanja Slovenije od Jugoslavije.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, Dačić je rekao da Srbija ostaje na evropskom putu bez obzira na to što, kaže, postoje različite smetnje kad je reč o stavovima same EU o brzini i načinu vođenja pregovara, kao i dinamici procesa proširenja.

“S druge strane, Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese koji su pre svega vezani za zaštitu našeg teriorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova, mora da ima veoma balansiran odnos kad je reč o ključnim političkim akterima na međunarodnoj političkoj sceni”, naveo je Dačić.

Sa Slovebijom se, kaže, traže zajednički interesi i o onim stvarima oko kojih ne postoj saglasnost, kao što je pitanje Kosova.

“Mi uvek iznosimo argumentaciju koja u suštini traži jedno razumevanje za našu poziciju i za potrebu, našu želju da se dođe do kompromisa”, rekao je Dačić.

Naglasio je da Srbija želi da bude konstruktivan faktor u regionu, faktor stabilnosti i pomirenja i mira u regionu.

Dačić kaže da je veoma važno da imamo dobru ekonomsku saradnju sa Slovenijom, kao i da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila

1,1 milijardi evra i da postoji zainteresovanost za dalji razvoj ekonomskih odnosa.

Ekonomska saradnja će biti, navodi Dačih, jedan od tema zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije.

O svim pitanjima poput kulturnog nasleđa, sukcesije i položaja Srba u Sloveniji, dodao je Dačić, razgovara se u prijateljskom tonu i sa željom da se reše problemi koji su nasleđe naše prošlosti.

Cerar, koji je u Srbiji prvi put od kako je ministar spoljnih poslova, rekao je da se priprema teren za zajedničku sednicu vlada Srbije i Slovenije i da veruje da će ona biti u konstruktivnom duhu, pre svega kada je reč o privrednoj saradnji za koju kaže da je odlična.

Kako je rekao, prema podacima Slovenije, spoljnotrgovinska razmena premašila je prošle godine 1,5 milijardu evra i Srbija je druga država po visini slovenačkih investicija u inostranstvu.

Cerar je najavio i da će se večeras sastati sa slovenačkim preduzetnicima u Srbiji.

Naglasio je da se Slovenija više nego bilo koja druga država EU zalaže za priključenje Zapadnog Balkana EU.

“Tu vidimo Srbiju kao značajnog aktera. Podržavamo svako povezivanje, saradnju, i želimo da to povezivanje bude što šire i da uključi štvo više aktera”, kazao je Cerar i naglasio da će Slovenija i dalje da podržava pridruživanje Srbije EU.

“Već sada smo postavili pitanje integracije Zapadnog Balkana u EU među ključne prioritete našseg predsedavanja”, poručio je Cerar te istakao da je dijalog Beograda i Prištine od velikog značaja i da ne sme da zastane.

“Veoma je važno šta će se desiti na Kosovu, kakva će biti buduća vlada i da li će biti kooperativna. Carine od 100 odsto nisu bile korak u tom pravcu”, ocenio je Cerar koji će se sutra sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Upitan o francuskom predlogu u vezi sa proširenjem EU i da li je još u dilemi da li je Srbija na evropskom putu, Cerar je kazao da je izazvao burne reakcije kada je rekao da od Srbije očekuje da jasno pokaže da je na evropskom putu.

“U to ne sumnjam. Važno je da se taj evropski put često artikuliše, važno je da se taj signal ponavlja”, rekao je Cerar.

Bio je, kaže, razočaran kada EU nedavno nije usvojila odluku o pozivu Severnoj Makedniji i Albaniji da pristupe pregovorima.

“Mislim da je to bio pogrešan korak. Nismo se držali svojih obaveza i ljudima smo oduzeli nadu. Slovenija će se zalagati da tu grešku ispravimo”, rekao je Cerar i poručio da EU mora da otvara vrata, a ne da ih zatvara.

Naglasio je da cilj ne sme da bude odlaganje procesa proširenja ili bilo kakvo njegovo zamrzavanje.

3 COMMENTS

  1. Da 2030 ? Druze Dacicu ne lazes Srpski
    narod vec sam sebe. Znamo kod koga si
    bio na praksi, puno obecanja i lazi, dosta
    nam je takvih izveataja.

  2. “Budimo ponovo ljudi”
    На који ниво да се вратимо? Кад смо били људи?
    За време Тита и партије? За време Југославије или за време Турака?
    Срби су задњи пут били људи у Србији Душана Силног.
    Ситно коло до кола, вило се до Стамбола!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here