Tanjug
Ivica Dačić

Srbija je spremna da u svakom trenutku bude medijator u dijalogu Rusije i Ukrajine na visokom nivou – ako dve strane to žele, kaže predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Ivica Dačić je, u intervjuu za ruski list Izvestija, rekao da je Srbija spremna da u svakom trenutku ponudi svoje dobre diplomatske usluge.

– Moj prijatelj, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, nedavno se u razgovoru sa srpskim novinarima pozitivno izjasnio o ovoj mogućnosti i to mi je drago. Srbija je spremna da u svakom trenutku ponudi svoje dobre diplomatske usluge i prijateljski odnos obema stranama ako to žele da iskoriste – rekao je Dačić.

Istakao je da Srbija, uprkos pritiscima Zapada i statusu kandidata za EU, neće da se pridruži antiruskim sankcijama jer su, kako je rekao, u pitanju državni interesi Beograda.

Dačić je naglasio da Srbija zbog ovakve politike trpi pritiske Zapada, ali da se tome “sa punom odgovornošću” opire, štiteći važne državne interese Srbije.

– To što smo kandidat za članstvo u EU ne obavezuje nas da svaku našu odluku koordiniramo sa EU. Pogotovo ako verujemo da to može biti štetno po našu zemlju, a sankcije Rusiji bi bile upravo takvo rešenje – kaže Dačić.

Dodaje da sankcije bilo kojoj državi ne mogu biti put do bilo kakvog političkog rešenja.

– I moja zemlja je bila pod sankcijama devedesetih godina i dobro znamo da ovakav pritisak ne funkcioniše. U pitanju su naši važni državni interesi, jer je reč o Rusiji, našoj prijateljskoj i bratskoj zemlji i narodu, sa kojima imamo izuzetno razvijenu ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju – zaključio je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here